Nem tetszik a Moody'snak, ami itt folyik

Vágólapra másolva!
Igen rossz véleményt fogalmazott meg a világ egyik legnagyobb hitelminősítő cége, a Moody's a magyar gazdaságpolitikáról, az annak egyik fontos oszlopáról, a bankadóról, és a gazdasági kilátásokról. A kiadott vélemény alapján lényegében semmi esélye annak, hogy a bóvli kategóriából kikerüljön Magyarország.
Vágólapra másolva!

A magyar bankrendszer adósmegítélése szempontjából negatív, hogy jövőre is változatlan marad a bankokra kirótt különadó mértéke, ahogyan azt a kormány bejelentette - áll a Moody's Investors Service állásfoglalásában. A kommentár szerint a döntés valószínű következménye az lesz, hogy a magyar bankok 2013-ban is veszteségesek maradnak, ami kedvezőtlen hatást gyakorol tőkemegfelelési mutatóikra, és rontja hitelezési kapacitásukat.

A Moody's szerint a 2010-ben bevezetett bankadó más, unortodox kormányzati intézkedésekkel, valamint a gyenge gazdasággal és a gyorsan növekvő hitelveszteség-leírásokkal együtt már abban az évben - tizenkét havi összevetésben - 97 százalékkal 6,7 milliárd forintra csökkentette éves összevetésben a magyar bankok jövedelmezőségét. A következő évről a magyar piacon tevékenykedő bankok már 288,8 milliárd forint összesített veszteséget jelentettek.

A magyar bankszektor teljesítménye 2012-ben is gyenge, ezt mutatja az idei első félév 280 milliárd forintos rendszerszintű vesztesége.

A londoni elemzők a magyar bankrendszer gazdasági környezetével kapcsolatban közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 1,4 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,3 százalékkal növekszik. A jövő évi növekedési prognózis is arra a feltételezésre alapul, hogy fennmarad a külső kereslet, megy az export - hangsúlyozták a Moody's szakértői.

Ma a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád is óvatosan fogalmazva, de jelezte, nem kizárt, hogy jövőre is recesszió lesz Magyarországon.

Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban, és van olyan citybeli elemzői vélemény is - bár nem ez a londoni konszenzus -, amely szerint a magyar gazdaság teljesítménye valószínűleg még jövőre is csökken.

A Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyar gazdaságról összeállított, a napokban Londonban ismertetett legújabb elemzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az euróövezeti recesszió mélyül, és ez erőteljesen sújtani fogja a magyar exportot, amely jelenleg a magyar gazdaság egyetlen hajtóereje. A belső fogyasztás a feszes hitelkondíciók és a költségvetési szigor miatt ugyanis még mindig zsugorodik. A ház elemzői mindezt összegezve közölték, hogy az idén 1,5 százalékos, és jövőre is még 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban.

A Barclays gazdaságkutató részlegének új, felülvizsgált negyedéves globális prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre 0,3 százalékkal növekszik.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi, felülvizsgált térségi prognózisukban 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-mínuszt, jövőre 0,7 százalékos növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban.