A legnagyobb magyar adós nyomában

Horváth Mónika Zsuzsanna adóslista
Vágólapra másolva!
Magasan lekörözi a tavalyi legnagyobb adósokat Horváth Mónika Zsuzsanna, aki a legfrissebb toplista szerint 3,5 milliárd forinttal tartozik az államnak. A kopottas üllői ház azonban, ahol tavaly még lakott, nem árulkodik mesés vagyonról. A család régi kocsija sem. A szomszédok szerint Horváth Mónika külföldön takarít, és egyszerűen rászedték.
Vágólapra másolva!

"Nevetséges, soha nem volt öt forintja sem, nemhogy milliárdjai" - mondta a házának kapujában állva az [origo] riporterének annak a nőnek az egykori szomszédja, aki az adóhivatal listája szerint a legtöbb adóval tartozik a magyar államnak. A szombaton nyilvánosságra hozott adatok szerint Horváth Mónika Zsuzsanna 1,893 milliárd forintnyi adót nem fizetett be, az emiatt kiszabott bírsággal együtt a restanciája 3,5 milliárdra rúg, simán lekörözi ezzel a tavalyi csúcstartókat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb hátralékrekorderének bejelentett lakcíme egy Üllő szélén álló, kopottas családi házban van, nem messze a települést elkerülő 4-es úttól. Az ember magasságú palával megerősített kerítésen csengő nincs, de a kapu nem volt bezárva.

A kopogásra egy fiatalember nyitott ajtót, aki először felindultan ránk mordult, hogy nem mond semmit, és a legjobb lenne, ha elmennénk. Hamar megjelent azonban egy magát Horváth Mónika édesanyjának mondó nő, és elmondta, a lánya valóban itt lakott, nagyjából egy évvel ezelőttig. Kijelentette, hogy a NAV-lista az ő esetében teljes tévedés, a lánya megközelítőleg sem keresett soha annyit, hogy milliárdos hátraléka lehetne.

Egy Mercit azért látnom kellett volna

"Nézzen körül, ha annyi pénzünk lenne, nem itt élnénk, és nem ilyen autóval járnék" - tette hozzá a szerény földszintes házra és az előtte álló, ránézésre legalább húszéves Toyotára mutatva. Szerinte annyi történt, hogy a lánya dolgozott egy cégnél, amelynek a tartozását "rá akarják verni". A részletekről, vagy arról, hogy hol van most Horváth Mónika, nem volt hajlandó beszélni, de azt ígérte, az ügyvédjük hamarosan a nyilvánosság elé áll.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Én úgy tudom, visszaéltek a nevével, odahamisították valamilyen papírra. Rendőrségi eljárás is folyt ebben az ügyben, Mónikának papírja van erről, csak a rendőrség és az adóhatóság között lassan mozog az információ" - mondta az [origo]-nak az állítólagos ügyről a fent már idézett szomszéd.

Azt állította, a nő korábban kasszásként dolgozott egy közeli benzinkútnál, és most Svájcban él, "talán takarít, vagy más alkalmi munkákat végez". "Azért ha akkora játékos lett volna, hogy milliárdokat tüntet el, talán egy Mercit látnom kellett volna néha, nem? Ehhez képest a házuk egy része lakhatatlan, engem szoktak megkérni, ha valami apróságot ki kell javítani" - magyarázta a férfi.

A milliárdokat nehéz elhinni

Persze mindenki mindent másképpen tud. Egy másik, a közelben lakó asszony azt mondta, Horváth Mónika Németországban dolgozik, a gyerekei is külföldön tanulnak, az édesanyja pedig Budapesten él. Igaz, hozzátette, nem ismeri jól a család tagjait, mert nem nagyon tartják senkivel a kapcsolatot a környéken.

"Szinte sohasem látni őket, de ha mégis, az azért látszik, hogy nem veti fel őket a pénz, szóval, ezeket a milliárdokat nehéz elhinni" - jegyezte meg egy harmadik szomszéd. Megkérdeztük a rendőrségtől, valóban volt-e Horváth Mónika sértett olyan ügyben, amelyben az ő nevét odahamisították egy hivatalos papírra, de az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy ilyen személyes adatot nem adhatnak ki.

Kisker, nagyker

Az állítólagos adótartozás-rekorder az Opten céginformációs rendszer adatai szerint három vállalkozásban volt eddig érdekelt, ebből kettőnek vezető tisztségviselőjeként is dolgozott. 2004-ig ügyvezető-tulajdonosa volt a saját lakhelyére bejegyzett, kiskereskedelemmel és italszolgáltatással foglalkozó Rosszcsont Kft.-nek, amelyet 2008-ban ismeretlen székhelyre és nem elérhető képviselőre hivatkozva törölt a cégbíróság. 2007-ig volt tulajdonos az egy ideig szintén az üllői címen bejegy,zett nagykereskedelemmel foglalkozó Vadzsra '99 Kft.-ben, ez a cég 2011 májusától végelszámolási, majd az idén szeptember óta felszámolási eljárás alatt áll.

Horváth Mónika a nyilvános cégadatok szerint a fő tevékenységeként szintén a kereskedelmet feltüntető, budapesti székhelyű Jupi-Ker 2006 Kft.-nek vezető tisztségviselője és tulajdonosa volt a cég ez év októberi megszűnéséig. Ez a cég is állt végelszámolás, majd 2011 augusztusától felszámolás alatt, feltehetően nem függetlenül attól, hogy már 2008-ban szerepelt a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáján, több mint 177 milliós hátralékkal és 20 milliós büntetéssel.