Az IMF-nek nem tetszenek az Orbán-csomagok

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője szerint a kormány legutóbbi adóügyi intézkedései szembe mennek az ajánlásaikkal. Kiegyensúlyozott konszolidációt várnak ad hoc adóintézkedések helyett.
Vágólapra másolva!

Továbbra sincs időpont az IMF és Magyarország közötti tárgyalások folytatására - tájékoztatta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője a Reuters hírügynökséget. A hírügynökség budapesti irodájának küldött írásos válaszában a magyarországi irodavezető egyben hangsúlyozta: a kormány legutóbbi adóügyi intézkedései szembe mennek az IMF ajánlásaival. "Mint korábban már kifejtettük, szerintünk a költségvetési kiigazító intézkedéseknek a kiegyensúlyozott konszolidációra kell összpontosítaniuk ad hoc adóintézkedések helyett" - áll az írásos válaszban.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter pénteken egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen kijelentette: lehet megállapodás a magyar hatóságok és a nemzetközi szervezetek között, de a magyar kormánynak is vannak feltételei. Elmondta: a magyar kormány mind az Európai Bizottságnak, mind a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) megküldte a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett kiigazítási lépéseket. Ezeket most értékelik a nemzetközi szervezetek, és az Európai Bizottság november 7-én közli új makrogazdasági előrejelzéseit.

Varga Mihály szerint az IMF és az EU "valószínűleg november eleje-közepe táján jelzi, hogy hogyan gondolják: tovább tárgyalunk, vagy nem tárgyalunk tovább". A miniszter szerint a tárgyalások sorsa azon múlik, mennyire értik meg Brüsszelben és Washingtonban, hogy ennek a kormánynak van saját elképzelése, saját programja, és egy hitelmegállapodással hozzá lehet tenni ehhez a programhoz. Ha ezt nem ismerik fel, akkor nagyon sokáig fognak húzódni a tárgyalások, és a végén nem lesz eredmény. "Mi azon vagyunk, hogy legyen megállapodás" - jelentette ki Varga Mihály.

Az [origo] információi szerint elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel.