Hajtóvadászat a görög adóelkerülők ellen

Vágólapra másolva!
Egy nagy példányszámú görög napilap is lehozta azt a listát, amelyen kétezer svájci bankszámla tulajdonosa szerepel. A dokumentumot először közlő magazin főszerkesztőjének ugyanakkor magánadatok megsértése miatt bíróság elé kell állnia.
Vágólapra másolva!

A Ta Nea napilap tíz oldalon keresztül közölte azok nevét, akik 2007-ig bezárólag összesen mintegy 2 milliárd eurót tartottak az HSBC bank svájci egységének számláin. A listát 2010-ben adták át Görögországnak a francia hatóságok adócsalás gyanújával, ezért azt az akkori francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde nevéről Lagarde-listának is nevezik - írja a Reuters.

A nevek közzététele tovább erősítheti a dühöt a takarékossági intézkedésektől sújtott görög lakosságban a politikai és üzleti elittel szemben, amely az ország kárán gazdagodott meg.

A balközép napilap nem adott választ arra a kérdésre, miért döntöttek az újraközlés mellett, és hangsúlyozták, nincs bizonyíték arra, hogy a listán szereplő bármely személy adócsaló lenne.

Büntetőper az eredeti közlő ellen

Eközben Kosztasz Vakszevanisz, a neveket elsőként közlő Hot Doc magazin főszerkesztője hétfő délutánra idézést kapott a bíróságra a személyes adatok közzététele miatt. Ha bűnösnek találják, akár két év börtönt is kaphat.

Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panagiotou

Vakszevanisz a Twitteren ezt írta: "A Ta Nea ma közli a listát. Vádat emelnek ellenük? Egy hónapja hírességek adóbevallásait tették közzé. Nem emeltek vádat." Hozzátette: "Ma nem a Hot Doc megy bíróság elé, hanem a sajtószabadság Görögországban, és az igazság".

A görög hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a listán szereplő emberek törvényt sértettek, de korábbi miniszterek komoly nyomás alá kerültek a görög médiában, hogy miért nem vizsgálták ki ezeket az eseteket.