Átment az újabb megszorító csomag a görög parlamenten

Vágólapra másolva!
Hiába a százezres tüntetés az utcán, az ellenzék és a parlamenti személyzet kivonulása, a görög kormány átnyomta az EU és az IMF által megkövetelt 13,5 milliárd eurós megszorítást a parlamenten. A 300 tagú törvényhozásban 153-an szavaztak az intézkedésre.
Vágólapra másolva!

Többséget kapott az újabb görög megszorító csomag az athéni parlamentben szerda este. A név szerinti szavazáson - amelyen a képviselők egyesével, külön-külön jelezték, hogy megszavazzák-e vagy sem az IMF és az Európai Unió által elvárt újabb, ezúttal 13,5 milliárd eurós megszorítást -, 153-an mondtak igent 300 képviselő közül - jelentette a Guardian brit lap.

Az intézkedés ellen szerda este közel százezren vonultak a görög főváros utcáira, a rendőrségnek könnygázzal és vízágyúkkal és hanggránátokkal kellett oszlatni az erőszakba torkolló tiltakozást. A szavazást ellenzéki képviselők kivonulással, a parlamenti alkalmazottak pedig sztrájkkal igyekeztek elodázni, mindhiába. A görög jegybank 45 munkatársa mondott le szinte egyszerre, így tiltakozva a megszorítás részét képező fizetésbefagyasztás ellen.

Antonisz Szamarasz a szavazás után közölte, fontos lépést sikerült megtenni, a következő kihívás a jövő évi költségvetés elfogadtatása lesz. Erről csütörtök este vitáznak és vasárnap szavaznak a görög képviselők. Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter csak annyit mondott a szavazás után: a java még csak most jön.