Beragad a benzinár

Vágólapra másolva!
A következő hetekben 10-15 forintos sávban fog mozogni az üzemanyagok ára, energiapiaci szakértők szerint nem várható további jelentős áresés, valószínűbb egy enyhébb emelkedés.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyagok árának tartós csökkenésére, illetve jelentősebb áresésre nem lehet számítani - mondta Drucker György energiapiaci szakértő az MTI kérdésére annak kapcsán, hogy ezen a héten is csökkenti a benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol.

A hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja, a nemzetközi árak és a forint árfolyamának alakulása. A nyersolaj ára csökkent, a forint pedig viszonylag erős volt, ezért csökkenhettek az árak - mondta az Energiainfo.hu szakportál vezető elemzője.

A szakértő további kisebb árcsökkenést nem tart kizártnak, de úgy véli, a téli szezon kezdetén komolyabb áresés nem várható. Emellett a forint további jelentősebb erősödésére sem lehet számítani - tette hozzá.

Drucker György szerint a hazai üzemanyagárak a következő hetekben a jelenlegi sávban maradnak, az eltérés plusz-mínusz 15 forint lehet. Az elemző azonban valószínűbbnek tartja a drágulást. Ugyanakkor jelentősebb áremelkedést nem vár a közeljövőben, miután az ellátás jó, és úgy tűnik, hogy a Perzsa-öbölben jelenleg nem fenyeget a konfliktus olyan éleződése, amelyet korábban ne áraztak volna be a piacok.

A Mol szerdán bruttó 8 forinttal csökkentette a 95-ös benzin, illetve 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát; az elmúlt két hétben is csökkentek az üzemanyagárak.