Lenne rá pénz, de akadozik a 104-es hívások fejlesztése

Vágólapra másolva!
Lenne pénz rá, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá tegyék az Országos Mentőszolgálat segélyhívásait kiszolgáló informatikai rendszert, de a nyertes pályázó 59 millió forinttal a kiírt összeg felett adott be ajánlatot - írja a Figyelő. Az OMSZ csapdába került, a pereskedés vagy az újabb kiírás között választhat.
Vágólapra másolva!

"Nehéz döntési kényszerbe kerülhet az Országos Mentőszolgálat vezetése. Várhatóan egy olyan informatikai rendszer megvételét javasolják számára, amely drágább a rendelkezésre álló forrásainál, ha viszont eredménytelen lesz a tenderük, azzal még többet veszíthetnek" - írja a csütörtökön megjelent Figyelő.

A lap szerint a projektre 2,269 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, ebből kellene felépíteni azt a háttérkapacitást, amely gyorsíthatná a beérkező segélyhívások feldolgozását. Ennek segítségével a központ és a mentőautók nem pusztán hagyományos módon hívnák egymást telefonon, a megcélzott modern megoldás összehangolná a kocsik GPS-adatait a központ és a kórházak termináljaival, és ez megkönnyítené az orvosok, ellátásszervezők munkáját. Azaz végső soron javulna az ellátás minősége, gyorsabban érnének a helyszínre az egységek.

A mentésirányító rendszer közbeszerzését európai uniós forrásból pályáztatja az OMSZ, de már a harmadik nekifutásnál tart, és az eredményhirdetés előtti utolsó pillanatokban sem tiszta a kép az eljárással kapcsolatban.

A tenderre négyen adtak be pályázatot, az Invitel Zrt., a Magyar Telekomhoz tartozó T-Systems Zrt., a Getronics Magyarország Kft. és a tartalmilag a Siemens rendszerét ajánló Enterprise-Bull nevű konzorcium. A bírálóbizottság az Invitel ajánlatát tartja a legkedvezőbbnek, a Figyelő értesülései szerint a második a T-Systems, a harmadik a Getronics volt. A cikk szerint sima is lenne a befutó, ha egy elég nagy bökkenő nem lenne az eljárásban, a bírálók ugyanis annak ellenére tartják az Invitel ajánlatát elsőnek, hogy az 59 millió forinttal meghaladja az előre jelzett maximális összeghatárt.

"Lapzártánkig nem sikerült megszólaltatnunk az OMSZ-t arról, hogy milyen mozgástere van a döntés meghozatalánál, elő tudja-e teremteni a szükséges 59 millió forintot, vagy esetleg eltérhet-e az NFÜ javaslatától" - írja a lap.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) formálisan a bizottság anyaga alapján teszi meg javaslatát az OMSZ-nek, vagyis a papírforma pillanatnyilag az, hogy az Invitel magasabb összegű ajánlatát támogatja. A Figyelő úgy értesült, hogy a második és harmadik helyezett egyébként belefért az elvárt összeghatárba, az Enterprise-Bull viszont információink szerint nagyon túllépte azt, így a végső győzelemre aligha számíthatott.

Az OMSZ-nek azért különösen nehéz a döntés, mert ha az Invitelt választják, akkor várhatóan a T-Systems és a Getronics jogorvoslatot kér, hiszen a keretösszeg a folyamat során ismert volt - állítja a lap. Ellenkező esetben viszont akár az Invitel dönthet úgy, hogy megy a bíróságra, hiszen megoldását első helyen javasolták.

Annyi biztos, hogy ha valamilyen formális, technikai ok miatt harmadik próbálkozásra is eredménytelennek kell nyilvánítani az eljárást, az gondot fog okozni. A Figyelő arra hívja fel a figyelmet, hogy eleve furcsa lenne, ha a tendert hasonló feltételekkel megint végig kellene görgetnie az OMSZ-nek, hiszen a pályázók gyakorlatilag már ismerik egymás állásait. Ám ennél is sokkal nagyobb problémát okozhatna - írják - az időbeli csúszás, és ez az esetleges jogorvoslati kérelmek esetére is aggasztó. A jelenlegi pályázat ugyanis a nyár elején indult, és mivel az eljárás határidői elég kötöttek, szinte biztos, hogy jövő nyár előtt nem lehet beszállítót választani.

A tervek szerint az új mentésirányító rendszer jövő ősszel startolna, a kivitelezők szerint azonban ez a határidő még akkor is nagyon szoros, ha a tenderen maholnap eredményt hirdetnek - áll a Figyelőben. Ha viszont nem lesz meg a rendszer 2013 végére, akkor további bonyodalmak keletkeznek, hiszen az uniós támogatási szerződés lejár.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.