A gazdagoktól kér pénzt Obama

Vágólapra másolva!
A 250 ezer dollárnál többet keresők adóját emelné a frissen újraválasztott Barack Obama. A költségvetési hiány lefaragásáról a recesszió elkerülése érdekében meg kellene állapodni, de a kongresszust uraló republikánusok hallani sem akarnak adóemelésről.
Vágólapra másolva!

A frissen újraválasztott Barack Obama amerikai elnök első kongresszusi beszédében azt emelte ki, hogy a gazdagoknak nagyobb terhet kell vállalniuk a válságból való kitörés érdekében - írta a BBC.

Ennek ellenére időhúzásba is kezdett, amikor felajánlotta, hogy a kongresszus csak jövőre állapodjon meg a költségvetési kiigazításban, és azt is mondta, nyitott a kompromisszumra. Obama a 250 ezer dollárnál (55 millió forintnál) többet keresők adóját emelné, miközben csökkentené a katonai kiadásokat.

Az amerikai törvényhozás alsó házának a jóváhagyása is szükséges a költségvetési szabályokhoz, ott azonban a republikánusok vannak többségben, nem az elnököt jelölő demokraták.

Az Egyesült Államok nagy költségvetési hiánnyal küzd, amely miatt egyre magasabbra kúszik az államadósság. Elemzők és a hitelminősítők arra figyelmeztetnek, hogy ha a pártok nem tudnak megállapodni a hiánylefaragásban, akkor mély recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság.

Obama pénteken adóemelésről beszélt, ez azonban a republikánusoknak nem tetsző ötlet. Az ellenzéki párt képviselője, a kongresszus elnöke, John Boehner arról beszélt, hogy nem jöhet szóba adóemelés. A republikánus párt a november 6-i szavazáson megőrizte többségét az alsóházban, bár vannak még mandátumok, amelyekről nem állapítható meg, melyik párt kapta.