67,5 milliárdos negyedéves nyereség a Molnál

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. 67,5 milliárd forint nyerséget ér el a harmadik negyedévben, 86 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Az év első kilenc hónapját nézve azonban ötödével csökkent az olajtársaság profitja Szíria és a horvát INA miatt.
Vágólapra másolva!

A Mol 67,5 milliárd forint eredményt ért el a harmadik negyedévben éves összehasonlításban. Az olajcég bevételei ebben az időszakban 1432,1 milliárd forintot tettek ki, ez 4 százalékos növekedés a tavalyi bázishoz képest - derül ki a konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentésből.

A portoflio.hu által megkérdezett elemzők a harmadik negyedévre átlagosan 72,3 milliárd forint nettó profitot vártak.

Az év első kilenc hónapjában a nettó profit 141,9 milliárd forint volt, 22 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az árbevétel szeptember végéig 4099,6 milliárd forintot ért el, ez 6 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 406,6 milliárd forint volt az első három negyedévben, 13 százalékkal maradt el az előző évi bázistól. A jelentés szerint a speciális tételek nélkül számított EBITDA 7 százalékkal csökkent, és 457 milliárd forintot ért el.

A visszaesés fő oka a szíriai bevételek elmaradása 2012-ben, ez 2011 azonos időszakában 75 milliárd forintot tett ki. Az eredményeket tovább rontotta az horvát INA gázkereskedelmi üzletág, amely jelentős veszteséget könyvelt el. Az egy részvényre jutó eredmény kilenc hónap alapján 1615 forint az idén, a tavalyi 2106 forint után. A csoport nettó eladósodottsági mutatója 24 százalékra csökkent a 2011. év végi 28 százalékos szintről. A nettó hitelállomány 716 milliárd forintra csökkent szeptember végére.