A forint nem reagált rosszul az újabb csomagra

Vágólapra másolva!
Kockázatkerülés jellemezte a nemzetközi piacokat, de a forint stabil maradt a nap folyamán. A feltörekvő piaci eszközöket nem helyezték eladói nyomás alá a befektetők a magasabb elérhető hozam miatt. Az eurót 284 forint közelében jegyzik péntek délután, ami erősebb a reggeli 285 alatti árfolyamnál.
Vágólapra másolva!

A forint kisebb erősödést ért el az euróval szemben pénteken. Orbán Viktor reggeli kijelentései érdemben nem befolyásolták a forintpiaci hangulatot. A miniszterelnök arról beszélt, hogy közel vagyunk az IMF-megállapodáshoz, ám azt is hozzátette, hogy a valutaalap nélkül is megállunk a lábunkon.

"Azért javaslom, hogy Magyarország továbbra is tárgyaljon az IMF-fel, mert nehéz idők fognak jönni Európában" - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. "Nekünk jó volna, ha egy biztonsági védőhálónk lenne" - tette hozzá.

A forint csak rendkívüli nemzetközi hangulatjavulás esetén tudna erősödi, ugyanis a piac beárazta a pozitívumokat - vélekedett elemzésében Soós Róbert. Az XTB Magyarország elemzője ezek közt említette az IMF-tárgyalásokat.

A hazai devizát délután kissé támogathatta, hogy a kormány újabb kiigazításokat jelentett be, másfél hónapon belül a harmadik csomagot. A piaci szereplők örülhetnek annak, hogy Magyarország igyekszik stabilan tartani a költségvetést, ám az intézkedések növekedésre gyakorolt hatása nem túl kedvező, ami előtérbe kerülhet a következő napokban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium délutáni közleményéből kiderült, hogy többek közt az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emelik, és a bankadót végeleges adónemként rögzítik a 2013-as mértékben.

A magyar gazdaság növekedési kilátásai továbbra is gyengék, és az idei várhatóan 1,1-1,5 százalékos recesszió után jövőre egyelőre kisebb GDP-növekedést jósolnak az elemzők. Ám az új csomag hatására a közgazdászok lefelé módosíthatják növekedési várakozásaikat, így nem kizárt, hogy jövőre sem növekszik a gazdaság.

Ahogyan Orbán Viktor reggeli üzenete, úgy a kiigazító csomag megítélése is kettős: az alacsony deficit kedvező hatásait ellensúlyozzák a növekedésre gyakorolt negatív hatások.

A MOL és az OTP részvényesei nem örülhettek az új csomagnak, hiszen a kormány újabb terheket ró a vállalatokra. Noha lehetett számítani arra, hogy a kabinet ezeket a szektorokat terheli tovább, a befektetők idegesen reagálhatnak a hétfői tőzsdenyitáskor.