Újabb megszorítást jelentett be Orbán

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két napban újabb hiánylefaragó lépésekről döntött a kormány, hogy 2,7 százalékra szorítsa a jövő évi hiányt. Ezzel a harmadik kiigazító csomag is megérkezik, igaz, ez már elvileg csak 60 milliárdos lesz az előző 764 milliárd után.
Vágólapra másolva!

Költségvetési egyenlegjavító döntéseket hozott a kormány az elmúlt két napban, hogy jövőre 2,7 százalék legyen a hiány mértéke - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-szlovák gazdasági fórumán.

A korábban becsült 2,9 helyett 2,7 százalék lesz a hiány mértéke - mondta beszédében a kormányfő, utalva ezzel arra, hogy az Európai Unió múlt heti országjelentése szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A magyar kormány azonban 2,7 százalékos mértékre törekszik.

Ahogy várható volt, a hiánycél tartása érdekében további 60 milliárd forintos kiigazításra volt szükség. Az Európai Bizottság ugyan biztosítottnak látta az idei hiány 3 százalék alatt tartását, de a távolabbi célokban bizonytalan volt. Az értékelés szerint jövőre megugorhat, azután pedig elszállhat a hiány, ha a kormány nem csinál semmit. A kormány már két kiigazító csomagot fogadott el összesen 764 milliárd forint értékben, de ezt a bizottság csak 450 milliárdosnak látta.