Százötvenmilliárdot nyertünk a forinton

Vágólapra másolva!
Szeptember végén 77,1 százalékos volt a GDP-arányos magyar államadósság. A forinterősödés 150 milliárddal csökkentette a tartozást, a hitelfelvétel azonban 180 milliárddal növelte.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás bruttó adóssága 2012 harmadik negyedévének végén 22 199 milliárd forintra rúgott, ez GDP-arányosan 77,1 százalékot jelent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett jelentéséből.

Az adósságállomány növekedéséhez a harmadik negyedévben 180 milliárd forinttal járult hozzá a nettó hitelfelvétel, a forinterősödés azonban 149 milliárd forinttal csökkentette az adósságot. Az államháztartás nettó tartozása 16 330 milliárd forint volt, ami a GDP 56,7 százalékának felel meg.

A háztartások nettó finanszírozási képessége - azaz megtakarított pénze - szeptember végén a GDP 5,6 százaléka - 1621 milliárd forint - volt. A harmadik negyedévben jelentős jelentősen nőtt a háztartások kezében lévő, kormányzat által kibocsátott értékpapírok és befektetési jegyek, valamint az devizabetétek állománya. Ezzel párhuzamosan számottevően csökkent a forintbetétek és -hitelek, a háztartásoknál lévő készpénz, valamint a tőzsdei részvények állománya. A háztartási kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a devizahitelek törlesztése áll, amit részben ellensúlyozott a forinthitelek növekedése.