Kivételesen sürgős megszorítás

Vágólapra másolva!
A kormány a múlt héten pénteken jelentette be, hogy átalakítja az új közműadót. Hétfő estig lehet módosítókat benyújtani, kedden már törvénybe is iktatják a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament, hogy sürgősséggel alakítsák át a jövőre induló közműadót. A kormány múlt hét pénteken, megszorító csomagjainak harmadik körében jelentette be, hogy az új közműadót nem a helyi önkormányzatok vetik ki és szedik majd be, hanem a központi kormányzat. Ez azt jelenti, hogy a tervezettnél több pénzhez jut majd az állam.

Az új javaslatot Navracsics Tibor kérésére nem a megszokott menetrend szerint fogadják el, hanem kivételes sürgős eljárásban. Ennek megfelelően módosító indítványokat hétfőn este fél hatig lehet benyújtani a javaslathoz és szavazásra már kedden sor kerül.

Eredetileg az önkormányzatok mérlegelésére volt bízva, hogy egyáltalán kivetik-e az adót, és mekkora mértékkel (maximum 100 forintot vethettek volna ki méterenként), de most a kormány központilag mindenhol megadóztatja a közművezetékekkel rendelkező cégeket, és nem egy sávban mozoghat az adó, hanem fix, 100 forint lesz méterenként.

A kisebb hírközlési cégeknek az adó felét elengedik. A döntés eredményeként 30 milliárd forint pluszbevételt vár az Orbán-kormány. Az állami cégeket és intézményeket mentesítik.