Vágólapra másolva!
A német foglalkoztatottsági csoda elérte a határait, jövőre a német vállalatok 28 százaléka dolgozókat készül elbocsátani, és csak 20 százalékuk tervez létszámbővítést - áll az Institut der deutschen Wirtschaft (IW) gazdaságkutató hétfőn közzétett őszi felmérésében.
Vágólapra másolva!

Az összességében kedvezőtlen foglalkoztatási kilátások a gazdaság minden területén megmutatkoznak, főleg az exportra termelő iparvállalatok óvatosak az euróövezet államainak csökkenő kereslete miatt. Ezeknek a cégeknek a 30 százaléka számol kevesebb munkahellyel. A szolgáltató ágazatban jobb a helyzet, az itt működő vállalatok 27 százaléka is leépítést tervez ugyan, de 23 százalékuk bővíti a létszámot - mondta Michael Hüther, az IW igazgatója. A német gazdaság a stagnálás küszöbén van, és 2009 tavasza óta először több vállalat számol termelése csökkenésével, mint növekedésével.

Az IW prognózisa szerint a német gazdaság jövőre 0,75 százalékkal bővül, de "ennek alapfeltétele, hogy Európában nem mélyül az adósságválság" - mondta Hüther, hozzátéve, hogy ebben a tekintetben nagy a bizonytalanság a megkérdezett vállalatok körében. Ennek megfelelően jövőre a cégek 28 százaléka csökkenti beruházásait, és csak 23 százalékuk tart lehetségesnek növekedést. Az IW őszi felmérése 2300 vállalat megkérdezése alapján készült.