Akadozó IMF-tárgyalások miatt minősítette le Ciprust a Fitch

Vágólapra másolva!
Vontatottan haladó IMF-tárgyalásai miatt minősítette le szerdán Ciprus adósságkockázati besorolását egyszerre két fokozattal is a Fitch Ratings. Az eddig is spekulatív kategóriába tartozó besorolásra az intézet ráadásul további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Más hitelminősítőknél az ország hamarosan akár a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető kategóriába is kerülhet.
Vágólapra másolva!

Két fokozattal rontotta Ciprus eddig is spekulatív adóskockázati besorolását szerdán a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy a vártnál lassabban haladnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap, az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojkával a majdani pénzügyi támogatás feltételrendszeréről.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban közölte, hogy az eddigi "BB plusz"-ról a köztes "BB" fokozat kihagyásával "BB mínusz"-ra süllyesztette Ciprus hosszú futamú hazai és külső államadósságának besorolását. A Fitch az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a ciprusi gazdaság tavaly nyáron nem egészen két év alatt másodszor süllyedt recesszióba, és a visszaesés az idén a vártnál is nagyobb ütemben tovább gyorsult.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a ciprusi hazai össztermék (GDP) az idén 2 százalékot meghaladó mértékben csökken, és a ciprusi gazdaság várhatóan még 2014-ben is recesszióban lesz.

Mindeközben jelentősen romlott az idén az ország költségvetési pozíciója is. Jóllehet a kormány stabilitási programjában 2,6 százalékos idei államháztartási hiánycél szerepel a tavalyi 6,3 százalékos mínusz után, a szeptemberrel zárult kilenc hónapban azonban a hiány már meghaladta a tavalyi azonos időszakban mért deficitet.

A Fitch Ratings mindezek alapján 5 százalékos meghaladó államháztartási hiányt jósol 2012 egészére. A cég alapeseti forgatókönyve az, hogy a GDP-hez mért ciprusi államadósság-ráta - amely tavaly 71,1 százalék volt - 2014-re eléri a 120 százalékot, és ezen a szinten tetőzik.

A költségvetési helyzetet súlyosbítja, hogy a Fitch számításai szerint a három legnagyobb ciprusi bank legalább további 4 milliárd euró - a GDP-érték 22 százalékának megfelelő - tőkejuttatásra szorul.

A hitelminősítő elemzése szerint a trojkával a pénzügyi segélyprogramról folytatott tárgyalások a vártnál hosszabban elhúzódnak, és a februárban esedékes elnökválasztás további késedelem kockázatával jár. A Fitch ugyanakkor egyelőre abból a feltételezéséből indul ki, hogy végül létrejön a megállapodás a trojka és a ciprusi kormány között a hivatalos finanszírozási programról.

Néhány napja egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Ciprus mélyen spekulatív, e cég osztályzati módszertanában "B3" szintű - más hitelminősítők gyakorlatában "B mínusz"-nak megfelelő - államkötvény-kötelezettségeinek kockázati besorolását, ugyancsak elsősorban azzal indokolva a döntést, hogy lassú ütemben folynak a segélyprogramról kezdett tárgyalások a trojkával.

Mindemellett a Moody's szerint is jelentősen romlott rövid idő alatt az ország költségvetési helyzete, és növekszenek a likviditási kockázatok.A Moody's a múlt hónapban rontotta agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal az addigi "Ba3"-ról - a köztes "B1" és "B2" fokozatok kihagyásával - a jelenlegi "B3"-ra a ciprusi államkötvény-osztályzatot. Erre a meredeken rontott osztályzatra jelentett be a cég a múlt hét végén leminősítési felülvizsgálatot.

Ha a hitelminősítő innen is tovább rontaná a ciprusi osztályzatot, azzal Ciprus szuverén adósbesorolása ennél a cégnél a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-vel jelölt - kategóriába kerülne át.

Az euróövezeti tagállamok közül csak Görögországnak vannak "CCC/Caa" szintű szuverén hitelminősítői besorolásai.