Tényleg nagyon nagy lett az októberi hiány

Vágólapra másolva!
Megerősítette az NGM az előzetes adatokat, főleg a négynapos ünnep hatására ugrott meg az államháztartás októberi hiánya. Az első tízhavi deficit már az egész éves terv 114 százaléka.
Vágólapra másolva!

Októberben 112,3 milliárd forint volt az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének hiánya. Az első tízhavi hiány 658,1 milliárd forintot tett ki, ez a módosított éves előirányzat 114,2 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön. Az adatok megegyeznek a november elején publikált előzetes számokkal.

A központi költségvetés 100,6 milliárd forint, a tb-alapok pedig 42,9 milliárd forint deficittel, az elkülönített állami pénzalapok viszont 31,2 milliárd forint többlettel zártak.

Az októberi hiány alakulásában a november eleji munkaszüneti napok miatti októberre előrehozott bér- és családitámogatás-kifizetések játszottak szerepet, amelyek összességükben 134,8 milliárd forintot tettek ki. A négynapos november eleji ünnep miatt október végére kellett előrehozni ezeket a kifizetéseket ahhoz, hogy a kedvezményezettekhez november 5-ig biztosan megérkezzenek. Ez értelemszerűen ekkora összeggel rontja az októberi - és javítja majd a novemberi - pénzforgalmi egyenleget - közölte az NGM.