Ciprus Görögországnál is hamarabb eleshet

Vágólapra másolva!
Nem Görögország, hanem Ciprus lehet londoni elemzők szerint az első euróövezeti állam, amely képtelen törleszteni, és ezzel valószínűleg a valutauniós tagsága is megszűnhetne.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy nem Görögország, hanem Ciprus lesz az első olyan euróövezeti tagállam, amelyik távozik a valutaunióból, de ez a fejlemény is veszélyes precedenst teremthet az ingatag pénzügyi helyzetű többi eurógazdaság számára - állítják helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői befektetők számára összeállított új forgatókönyvükben olyan piaci értesüléseket idéznek, amelyek szerint a ciprusi kormány a következő három-négy hétben "kifogy a pénzből". Mindeközben nem haladnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap, az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojkával a Ciprus által kért pénzügyi támogatás feltételrendszeréről.

A ház szerint mindezek alapján Ciprus lehet az első euróövezeti tagállam, amelyik nem szabályozott körülmények közepette törlesztésképtelenné válik, és ez valószínűsíthetően valutauniós tagságának megszűnésével járna.