Péntek délre halasztották a tárgyalást az EU-csúcson

Vágólapra másolva!
Nem tudták megkezdeni az eredetileg tervezett időpontban, csütörtökön este nyolc órakor az EU-országok vezetői a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről szóló rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozót, mert nagyon elhúzódtak az előzetes konzultációk. Tizenegy után tíz perccel végül elkezdődött az egyeztetés, de hamarosan be is rekesztették.
Vágólapra másolva!

Többórás késéssel, csütörtökön késő este elkezdődött Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli találkozója a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetésről. A vezetők először Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével folytatnak eszmecserét. Az EP élesen ellenzi a radikális kiadáscsökkentések tervét.

Herman Van Rompuy, a tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke délelőtt óta folyamatosan tárgyalt külön-külön minden egyes EU-ország, valamint a jövőre taggá váló Horvátország első számú vezetőjével. E beszélgetéssorozat nyomán igyekezett kompromisszumos javaslatcsomagot összeállítani.

Az EU honlapján megjelent a tárgyalás kezdetén elmondott beszéde. Azzal kezdte, hogy hosszú és nehéz menet lesz, de szerencsére ilyenre csak hétévente egyszer van szükség. Az általa összeállított javaslatot visszafogottnak nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy a feleknek érzékenynek és realistának kell lenniük.

A találkozót nem sokkal éjfél után már fel is függesztették, péntek délre halasztották a folytatást. Ennek az az oka, hogy Herman Van Rompuy átdolgozott tervezetét az állami vezetőknek tanulmányozniuk kell. Az első értesülések szerint a kiadási főösszeget illetően Van Rompuy további csökkentést indítványoz, ám a mezőgazdasági támogatások és az úgynevezett strukturális alapok keretét - idetartoznak a Magyarország számára kiemelten fontos kohéziós alapok is - az eredetileg elképzeltnél kisebb mértékben kurtítaná meg.

Van közös hajó, de úszni is lehet

A tagállami vezetők érkezésükkör adott rövid nyilatkozatai kevés derűlátást tükröztek: mindenki azt hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz lesz megállapodni, és többen bírálták a kemény költségvetési lefaragásokat követelő brit álláspontot. Amikor Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt arról kérdezték a riporterek, hogy szerinte a britek "benne tudnak-e maradni a közös hajóban", azt válaszolta: "a britek tudnak úszni".

Orbán Viktor miniszterelnök a megérkezésekor azt mondta, azért megy be, hogy Magyarország pozícióit jelentősen javítsa. Később a sajtóirodája kiadott egy közleményt arról, hogy Orbán "lefolytatta Brüsszelben a költségvetési tárgyalások első fordulóját Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével". Az egyeztetésen megerősítette a korábban kifejtett magyar álláspontot: "világossá tette, nem fogadja el, hogy egy olyan uniós költségvetés szülessen, mely méltánytalan helyzetbe hozza Magyarországot".

Werner Faymann osztrák kancellár azt mondta, lehetséges, hogy a britek merev álláspontja miatt jövő januárig elnapolják az Európai Unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről szóló csúcstalálkozót. Ő volt sorrendben az utolsó, aki Van Rompuyjel tárgyalt.