Újra nekigyürkőznek megmenteni a görögöket

Vágólapra másolva!
Két héten belül harmadszor ülnek össze az eurózóna vezetői, hogy valahogyan feloldják a görögök megmentése körül kiéleződött vitát. Néhány nap, és valóban államcsőd lehet az országban.
Vágólapra másolva!

Ma késő délután újra leülnek egymással az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy dűlőre jussanak egymással a görög mentőcsomag ügyében.

Görögország, állítja az ottani kormány, ha nem kap pénzt november végéig, hivatalosan is államcsődöt jelent. A görögöknek a tavaly összeállított második, 130 milliárd eurós mentőcsomagból a menetrend szerint most 31 milliárd euró járna, de a mentőcsomagot biztosító szervezetek, az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank nem ért egyet arról, hogyan kezeljék a görög helyzetet, amelyben újra és újra nehézségek állnak elő.

A görög államadósság jövőre a GDP 190 százalékára hízik minden jel szerint, a cél az lenne, hogy nyolc-tíz éven belül fenntartható szintre, a GDP 120 százalékára vigyék le valahogyan az adósságot. A vita a hogyan körül forog. Az IMF adósságelengedést, adósságleírást akar, máshogyan nem látja biztosíthatónak azt, hogy az adósságspirálból kikecmeregjen a csak mentőcsomagokkal a víz felszínén tartott ország. A németek azonban ebbe nem mennének bele, ők inkább két év haladékot adnának a görögöknek a kívánt adósságszint eléréséhez.

A nézeteltérés komolyságát jól tükrözte az eurócsoport két héttel ezelőtti tanácskozását követő sajtótájékoztató, ahol - a nemzetközi intézményrendszer és diplomácia hagyományaitól idegen módon - újságírók előtt nyilvánosan mondott egymásnak ellent a kétéves haladék kapcsán Jean-Claude Juncker és Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

A vita odáig fajult, hogy az elmúlt két hétben már két ölre menő tanácskozást tartottak az érintettek az ügyben, de megegyezni nem tudtak. Most lesz a harmadik egyeztetés.

A múlt héten a görög miniszterelnök adott ki kemény hangú közleményt, kiakadt a vitatkozó felekre. "Görögország megtette, amit korábban megígért. Partnereinknek, az IMF-fel együtt, szintén meg kell tenniük, amit vállaltak" - idézi a Reuters a közleményt. Szamarasz a BBC-nek nyilatkozva még ennél is tovább ment: "Nemcsak a mi országunk jövőjéről van szó, hanem a teljes euróövezet stabilitásáról".