Magyarország nőni fog

Vágólapra másolva!
Recesszióba süllyedt a magyar gazdaság 2012-ben, de 2013 közepétől megindul a GDP növekedése - állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden Párizsban közzétett novemberi gazdasági jelentése.
Vágólapra másolva!

Az OECD szerint a magyar GDP 2012-ben 1,6 százalékkal csökken, majd 2013-ra - az év közepétől várható élénkülés következtében - 0,1 százalékra mérséklődik a visszaesés, 2014-ben pedig 1,2 százalékos növekedésbe fordul a GDP.

A magas energia- és élelmiszerárak, valamint a közvetett adók miatt az infláció számottevően emelkedett. Az inflációs várakozások meghaladják a 6 százalékot, ami kétségessé teszi a jegybanki inflációs cél teljesíthetőségét.

Folytatódott a pénzügyi kiigazítás, de a tervezett adócsökkentések hatását több mint ellentételezték más, a gazdasági aktivitást fékező intézkedések.

Az előrejelzés feltételezi a nemzetközi szervezetekkel létrejött megállapodásokat, melyek mihamarabbi megkötése kulcsfontosságú a növekedés szempontjából, mivel csökkenti az adósságfinanszírozási költségeket, javítja a befektetői bizalmat, és támogatja a belföldi hitelezést.

Az OECD szerint az államháztartás GDP-arányos deficitje az idei 3 százalékról jövőre 2,7 százalékra csökken, és ezen a szinten marad 2014-ben is. A további monetáris enyhítés csak akkor válik indokolttá, ha az infláció tartósan a jegybank inflációs célja közelébe mérséklődik.