Varga: Nem csak megállapodás lehet a vége

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalódelegáció vezetője azt mondta, ha az IMF-megállapodással nem jár jól a lakosság, akkor "lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás". Varga Mihály szerint a befektetőknek elég garancia a magyar állam, ami ezer éve működik.
Vágólapra másolva!

Nem kapott nehéz kérdéseket Varga Mihály a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanáraitól és diákjaitól. A tömött nagyelőadóban kedden este tartott előadáson a miniszternek először arra kellett választ adnia, hogy vajon mi romlott el az országban 2002 óta. Miután ezt röviden vázolta - kiemelve az eladósodottság problémáját vagy a munkára való ösztönzés hiányát - a folyamatban lévő IMF-tárgyalásokról beszélt.

Szerinte nem csak az lehet eredmény, ha meg tudunk állapodni, mert lehet olyan helyzet, hogy meg tudunk állapodni, de az nem olyan megállapodás, amivel jól jár a magyar lakosság. Lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás - jelentette ki. Varga Mihály elmondta, a kormány szerint nem befolyásolja érdemben az ország megítélését, hogy születik-e megállapodás, vagy sem. "A befektetők nyilván akarnak egy garanciát a befektetéseikre. Mi azt mondjuk, hogy elég garancia a magyar állam, amely több mint ezer éve működik" - hangoztatta. Leszögezte: a magyar kormány szándéka, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel, "de nem mindenáron". Olyan megoldás kell, amellyel a közös teherviselés mellett lehet az országot stabil finanszírozási pályán tartani - tette hozzá.

Nem mindenáron

Elmondta, a magyar kormány és az IMF szakértői között a növekedés megítélésében van vita, miközben azt a valutaalap is elismeri, hogy a pénzügyi konszolidáció rendben van. A növekedés ösztönzéséhez viszont az IMF elvárná, hogy a kormány ne terhelje a bankokat, mondván, emiatt nincsenek beruházások, emiatt nincs növekedés.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A kormány azon az állásponton van, hogy a terheket meg kell osztani, a bankszektornak pedig van lehetősége arra, hogy vállaljon terheket. "A kormány arra is figyel, hogy a társadalmi leépülés ne történjen meg, ezért kell először konszolidálnunk, utána pedig megteremtjük a növekedés feltételeit" - fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

A tárgyalások menetéről szólva elmondta, hogy a kormány nem minden áron akar megállapodni, mert például a 2008-as feltételeket nem fogadja el. "Akkor egyhavi fizetést elvettek a közszférától és egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól, ilyen megállapodást nem akarunk" - szögezte le Varga. A miniszter többször hangsúlyozta, hogy nem csak rajta és nem csak a kormányon múlik a tárgyalások sikere, de nem egyedül az az eredmény, ha lesz megállapodás. Néha az az eredmény, ha nincs megállapodás, tette hozzá.

Ilyet még nem láttak

Az IMF-ellenes kampányról szólva kifejtette, hogy azt úgy is lehetett értelmezni, mint egy olyan tájékoztató kampányt, amely a megállapodást szolgálja azzal, hogy világosan kizár bizonyos feltételeket. Ezt próbálta az IMF szakértőinek is megmagyaráznia, mert magyarázatra azért szükség volt, "ilyennel még ők sem találkoztak". A tárgyalások kimenetelét Varga szerint ez nem befolyásolja, és továbbra is van remény arra, hogy néhány hónapon belül legyen megállapodás. Ha pedig nem lesz, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen az elmúlt évben sem állt meg az élet.

Varga megerősítette azt is, hogy továbbra is elővigyázatossági hitelkeretet akar a kormány, és a tárgyalásokon az Európai Unió a keményebb partner. Míg az IMF a program minőségét nézi, és arra figyel, hogy fenntartható legyen az államháztartás, a növekedés pedig be legyen kódolva az intézkedésekbe, az EU csak számokat mond, és a véleménye át van szőve politikai elvárásokkal.

Gyorsabban ment volna a dolog, ha az EU nem köti az ebet a karóhoz, fogalmazott Varga, majd megnyugtatta az egyetemistákat, hogy mire elkészül a diplomamunkájuk (valakinek még több év múlva), talán lesz IMF-szerződés.