Megnyirbálná a jegybank tartalékait a kormány

Vágólapra másolva!
A hvg.hu szerint több elvárása van a kormánynak a jövő év tavaszán hivatalba lépő új jegybankelnökkel szemben. A kormány csökkentené a devizatartalékot, korlátozná a bankok MNB-nél lévő pénzállományát, megszüntetné a kötelező tartalék utáni kamatfizetést, és az állampapírpiacra terelné a jegybankot. 
Vágólapra másolva!

Bárki lesz is a jegybank elnöke, ha kulturáltan viszi keresztül a kormány terveit, néhány hónap múlva elfogadja a piac - mondta az MNB jövő tavasszal esedékes vezetőváltásáról a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő vezető fideszes politikus.

A lap kormánypárti forrásokra hivatkozva azt írja, kizárt, hogy Orbán Viktor Surányi Györgyöt vagy Rogán Antalt kérné fel a posztra. A névtelenül nyilatkozó kormánypárti politikus Matolcsy György kinevezését azonban nem tartotta lehetetlennek.

Az MNB segítségére számít a kormány

A hvg.hu információi szerint az új elnöknek számos kormányzati elvárást is teljesítenie kell majd hivatalba lépése után. Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan járulhat hozzá az MNB a 2014-es hiány mérsékléséhez. A kormány és a jegybank 2010 óta egyeztet az új - unortodoxnak mondott ötletekről -, de a hvg.hu kormányzati forrásai szerint az MNB vezetése eddig minden alkalommal mereven elzárkózott a javaslatoktól. Ehelyett több tanulmányt készítettek a jegybank szakértői, hogy a tervek miért nem életképesek.

A lap cikke szerint a kormány a jegybanki devizatartalékot egy-két milliárd dollárral csökkentené, emellett a Nemzetközi Valutaalapnak a devizatartalékból fizetnék vissza a 2008-tól felvett hitel egy részét. A kormány az MNB évente jelenleg 250 milliárd forintos kamatkiadásait is mérsékelné úgy, hogy korlátoznák a bankok által a jegybanknál - kéthetes kötvényben - elhelyezhető pénz állományát. A kormány azt is szeretné elérni, hogy az MNB ne fizessen kamatot a bankoknak a kötelező tartalék után. Most a bankok a durván 4-500 milliárdos állományra a jelenleg 6 százalékos kamatot, vagyis körülbelül 30 milliárdot kapnak. A terv szerint ennyivel csökkenne az MNB kiadása, de ugyanennyit buknának a bankok - írja a hvg.hu. A kormány emellett azt is szeretné elérni a jegybank új vezetésénél, hogy az MNB vásárlóként beléphessen az állampapírpiacra.