Egymillióval olcsóbbak lettek a budapesti lakások

Vágólapra másolva!
A második negyedévben némi áremelkedés ment végbe az magyar lakáspiacon. Az OTP elemzése szerint Budapesten 251 ezer forintba került egy négyzetméter, míg Nógrádban csak 82 ezerbe. A legdrágább kerület a II., a legolcsóbb pedig Csepel.
Vágólapra másolva!

Ellentétes negyedévet hozott az első fél év az ingatlanpiacon. Az év elején a a végtörlesztés hatása miatt jelentős forgalomélénkülés és árcsökkenés jellemezte a lakásiacot, a második negyedévben azonban csökkent a forgalom, ám némi drágulás következett be országos átlagban - derül ki az OTP Jelzálogbank friss értéktérképéből.

Az első félévben 3 százalékkal csökkent az országos lakóingatlan-forgalom éves összevetésben. Összességében a vizsgált hat hónapban a megyék közül kilencben nőtt, tízben csökkent a lakásvásárlások száma. Budapesten összességében 4 százalékkal volt kevesebb adásvétel, mint 2011 első felében: 8 kerületben nőtt a forgalom, 15-ben pedig csökkent.

Egymillióval olcsóbb lett Budapest

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője szerint pozitív jel, hogy az árak tekintetében lassú fellendülés figyelhető meg. A vidéki ingatlanpiacon az első félévben 12 megyében következett be drágulás. Érdekesség, hogy számos megyén belül látványos eltérések voltak a megyeszékhely és a többi településen mért árak között. Veszprém megyében például összességében 6 százalékos áremelkedést volt, míg Veszprém városában 2 százalékos csökkenés ment végbe.

Budapesten 2 százalék körüli volt az idei első féléves árcsökkenés éves alapon, ezen belül mindkét negyedévben külön-külön is hasonló értéket kapunk. Áremelkedést a IV., a XIII., valamint a XIV. kerület produkált, a legnagyobb csökkenés pedig a VIII., a X. és a XXII. kerületet jellemezte.

Átlagos négyzetméterárak az első félévben (ezer forint)

Budapest

251

Jász-Nagykun-Szolnok

120

Bács-Kiskun

154

Komárom-Esztergom

122

Baranya

152

Nógrád

82

Békés

122

Pest

188

Borsod-Abaúj-Zemplén

106

Somogy

201

Csongrád

141

Szabolcs-Szatmár-Bereg

146

Fejér

148

Tolna

151

Győr-Moson-Sopron

171

Vas

152

Hajdú-Bihar

173

Veszprém

156

Heves

138

Zala

144

Forrás: OTP Jelzálogbank

Az OTP elemzéséből kiderül, hogy az első félévben országszerte eladott lakóingatlanok átlagára 11,39 millió forintot tett ki, Budapestet nem számolva az átlagár 9,43 millió forintra rúgott. Az országos forgalom 80 százalékát adó lakásoknál az átlagár 11,08, a főváros nélkül pedig 8,72 millió forint volt.

Budapesten tavalyhoz képest majdnem egymillió forinttal olcsóbban, 13,8 millió forintos átlagáron keltek el az idei első hat hónapban az ingatlanok, ezen belül a forgalom 97 százalékát adó lakások átlagára 13,7 millió forint volt. A 361 ezer forintos átlagos négyzetméterárral továbbra is a II. kerület a legdrágább, amelyet a XII., majd az V. kerület követ 336 és 334 ezer forintos árral. A legolcsóbban a XXI. kerületben, Csepelen lehet lakást venni, 163 ezer forint volt az első félévben az átlagár.

A megyék rangsorát Somogy vezeti, ahol négyzetméterenként 201 ezer forint volt az átlagár. Pest megye 13 ezer forinttal marad el, majd Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron következik 173, illetve 171 ezer forintos négyzetméterárral. A 100 ezres határt egyedül Nógrád megye nem éri el, ott 82 ezer forintra jött ki az átlag.