215 milliárd forint a külkereskedelmi többlet

Vágólapra másolva!
Szeptemberben a kivitel értéke 4,9, a behozatalé 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb súlyú gépek és szállítóeszközök exportja a tizedével esett vissza. Csökkenés jellemezte minden árufőcsoport importját.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a kivitel mennyisége forintban számolva 4,9, a behozatalé 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A behozatal értéke 1722,48 milliárd forint, a kivitelé 1937,29 milliárd forint volt, így a külkereskedelmi többlet 215 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva a kivitel 4,2, a behozatal 4,7 százalékkal csökkent. Az import értéke 6,11, az exporté 6,86 milliárd euró volt szeptemberben, a többlet 751,1 millió eurót tett ki.

2012 első kilenc hónapjában a kivitel 2,1, a behozatal 0,7 százalékkal haladta meg az előző évi azonos időszaki szintet. Az első féléves forgalom növekedése után a harmadik negyedévben jellemzően csökkenés figyelhető meg, ami a szeptemberi visszaesés következménye.

Szeptemberben a legnagyobb súlyú csoport, a gépek és szállítóeszközök exportja - főként a híradástechnikai eszközök és az energiafejlesztő gépek forgalmának alakulása miatt - a tizedével esett vissza.