Az autógyártók miatt csökkentek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Októberben 0,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak, ez főként a feldolgozóipar fajsúlyosabb ágazataiban történt árcsökkenésnek köszönhető. Az élelmiszerek ára azonban éves szinten 7,6 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Az idén októberben az ipari termelői árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál, az egy évvel korábbi szintet 0,2 százalékkal haladták meg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első 10 hónapjában a termelői árak 5,6 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Az októberi havi szintű csökkenés a feldolgozóipari ágazatokon belül főként a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása terén és a járműgyártásban történt árváltozás következménye. Ugyanakkor növekedtek az árak a vegyianyag-gyártásban (1,6 százalék) és az élelmiszeriparban (1,5 százalék).

2011 azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok októberi belföldi értékesítését 2,6 százalékos áremelkedés jellemezte. A legnagyobb mértékű növekedés a vegyianyag-gyártásban (8,6 százalék), az élelmiszeriparban (7,5 százalék), valamint a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás területén (2,6 százalék) volt.

2011 októberéhez viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a gépgyártásban (4,4 százalék), a járműgyártásban (3,3 százalék) és a kohászat, fémfeldolgozás területén, illetve a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártásában (2,5-2,5 százalék).