Csalóval üzletelt az ukrán állam

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dolláros megállapodást írtak alá egy olyan spanyol férfival, akit nem is ismernek az állítólagos szerződő cégnél.
Vágólapra másolva!

Ukrajna egymilliárd dolláros szerződést írt alá egy új gázerőmű létrehozásáról - írja a Guardian. A brit lap szerint az országban úgy tálalták a szerződést, mint az évszázad üzlete, amellyel Ukrajna szabadulni tud az orosz energiafüggéstől. Az aláírási ceremónián az ukrán miniszterelnök és a spanyol Gas Natural Fenosa gázüzem képviselője Jordi Sarda Bonvehi videón nézte, hogyan zajlik a munka az üzemben.

Azonban néhány nappal az ünnepség után a Gas Natural Fenosa közölte, hogy náluk senki nem hallott még a ceremónián részt vevő üzletemberről. "Ez az ember nem a cégünk képviselője" - közölte a cég szóvivője. "A Gas Natural Fenosa nem írt alá beruházási megállapodást Ukrajnával. Nincsenek is olyan képviselőink az országban, akik ezen a projekten dolgoznának" - nyilatkozta a szóvivő.

Az ukrán kormány viszont úgy harangozta be az üzletet, hogy azzal az ország függetlenedni tud majd az orosz energiától. Az ukrán állami beruházási ügynökség állítólag az ukrán energiafüggetlenség napjának kiáltotta ki az aláírás napját. A spanyol gázszolgáltató nevében a megállapodást aláíró Bonvehiről keveset tudni. A férfi állítólag egy katalán kisvárosból származik, bár rokonai a Guardiannek azt mondták, hogy már régen elköltözött onnan.

A Reuters szerint egyébként a férfi azért adta ki magát a Gas Natural Fenosa képviselőjének, mert később így akarta rávenni a céget, hogy beszálljon az üzletbe.