Nem érdemes a forint ellen spekulálni

Vágólapra másolva!
Jó erőben volt a forint a héten, ám pénteken kissé korrigált a vezető devizákkal szemben. Az év utolsó hónapjában ugyanakkor akár heves árfolyammozgásokat is láthatunk.
Vágólapra másolva!

Bár a forint a 280 forint körüli szintről 281 forintra drágult pénteken délelőtt, utóbbi szint alacsonyabb a csütörtök reggeli, illetve az egy héttel korábbi árfolyamnál. Ez pedig azt jelzi, hogy a hazai deviza profitálni tudott az elmúlt napok kedvező hangulatából. A feltörekvő piaci eszközökre továbbra is nagy a kereslet.

Segíti a forintot, hogy a befektetők szerint az Egyesült Államokban megoldódhat a költségvetési szakadék kérdése. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, ha a republikánusok és a demokraták megállapodnak a kiigazításokról - és nem lép életbe az egyenlegjavító automatizmus, ami recesszióba taszítaná az amerikai gazdaságot, akkor is lassulhat a kilábalás üteme. Valószínűleg Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke mindent meg fog tenni azért, hogy minél kevésbé legyen érezhető a fiskális szigorítás.

Mozgékonyabb lehet a piac

Decemberben csökkenhet a likviditás a nemzetközi piacokon, ami akár hevesebb árfolyam-ingadozásokat is okozhat. Így a költségvetési szakadékkal kapcsolatos hírek komoly mozgásokat idézhetnek. A forint a feltörekvő piaci eszközökkel - köztük a devizákkal - együtt erősödött az elmúlt napokban, és úgy tűnik, hogy egyelőre nincs olyan belföldi esemény, ami komolyan befolyásolhatná a hazai deviza árfolyamának alakulását.

A magyarországi növekedési kilátások ugyan igen gyengék, de a világ más tájain is elég kedvezőtlenek a bővülési esélyek, így hazánk relatív pozíciója ebből a szempontból nem tűnik nagyon rossznak. A fejlett országokban és több fejlődő államban a gyenge növekedési kilátásokhoz még magasabb költségvetési hiány is párosul, Magyarországon viszont a GDP 3 százaléka alatt lesz a deficit az idén és jövőre is, aminek pozitív a hatása az euróövezeti adósságválság közepette.

Hozamvadászat

"Nem meglepő, hogy a forint tartósan ilyen erős" - mondta az [origo]-nak Soós Róbert, az XTB Magyarország piaci elemzője. A magas jegybanki kamat és hozamvadászat segíti a forintot - tette hozzá. "Más devizákban nagyobb a kockázat. Ha valaki forintot vesz, napi kamatot kap, és a hazai deviza addig vonzó lehet, amíg a befektetők reálkamatot tudnak realizálni" - hangsúlyozta az elemző. Szerinte most nem jó a forint ellen spekulálni, mert aki így tesz, annak naponta kamatlevonással kell szembesülnie. "Amíg jegybanki pénzpumpák működnek, a forint stabil maradhat" - jegyezte meg.

Jövőre viszont 5 milliárd eurónyi devizaforrásra lesz szüksége a magyar államnak. Februárban 2 milliárd eurós törlesztés lesz esedékes, és ekkor feszült lehet a hangulat - mondta Soós Róbert. A Magyarország megítélését jelző, úgynevezett CDS-felár továbbra is viszonylag magas szinten áll a régiós országokéhoz képest, ami rámutat arra, hogy azért a kockázatok igen magasak. Ebben szerepet játszik a GDP 77 százalékát meghaladó államadósság, a gyenge növekedési kilátások, valamint az unortodox gazdaságpolitika is. Az 5 éves magyar CDS-felár 300 bázispont közelében áll, míg a lengyel 90 alatt, a cseh pedig 75 bázisponton. De a román csődkockázati mutató is jóval a magyar alatt, 230 bázispont körül mozog.

Igaz, az év elején még 700 bázispont feletti CDS-felárunk meredeken zuhant, ám akkor tombolt az euróövezeti adósságválság - többen a valutaunió szétesését vetítették előre -, kockázatkerülés jellemezte a piacokat, és a végtörlesztés is abban az időszakban zajlott.

Mindezek alapján az látszik, hogy ha elromlana a külső környezet, akkor a forint is eladói nyomás alá kerülhet, és könnyen a régió vesztese lehet; ám a nagy jegybankok (Fed, Európai Központi Bank, Bank of Japan) likviditásfokozó intézkedései egyelőre támaszt nyújtanak a hazai devizának is.

Orbán nem hatott a forintra

A kockázati étvágy jelentős javulása viszont erősítheti a forintot. A hazai deviza erősödését ugyanakkor egy kedvező hangulatban túlzott jegybanki kamatvágások, további unortodox lépések, esetleges leminősítések korlátozhatják. Abban nemigen lehet reménykedni, hogy a kormány visszatér a hagyományos gazdaságpolitikai irányvonalhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy nem fogják csökkenteni a bankadót, a közműadót és az energiacégek adóját sem. Orbán Viktor szerint a hitelminősítők a múlt hangjai, és arra is kitért, hogy nincs szükségünk az IMF pénzére. Mindez nem befolyásolta érdemben a forint árfolyamát, mert a befektetők már egy ideje úgy látják, hogy a magyar kormány csak jelentős piaci nyomásra állapodna meg egy hitelkeretről.