Orbán mégsem könnyít minden kisvároson

Vágólapra másolva!
A kormány máris visszakozott, a kisebb településeken csak a tartozás 40 százalékát venné át az állam egy kormányjavaslat szerint.
Vágólapra másolva!

Az 5 ezer fő alatti települések adósságrendezésének differenciálására tett javaslatot a kormány, e szerint a vállalkozási célú - például fürdővásárlásra felvett - hiteleknek legfeljebb a 40 százalékát vállalná át az állam. Korábban Orbán Viktor azt jelentette be, hogy az ötezer fő alatti települések adósságát 100 százalékban átveszi az állam még az év végéig. Az új kormányjavaslat nagy vitát váltott ki a parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A szocialista bizottsági tagok azzal érveltek, hogy a javaslat szubjektív megítélésre ad lehetőséget az állam számára az önkormányzatok megsegítésében, míg a kormánypárti tagok véleménye szerint minimális számú önkormányzatot érint a szabály, és ezek többségének képviselő-testülete is független.

A kis önkormányzatok adósságának átvállalásával kapcsolatosan Boldvai László (MSZP) kifejtette, hogy a vállalkozási célú hitelek alacsonyabb mértékű átvállalása önmagában támogatható. Az viszont nem fogadható el, hogy hiányoznak az átvállalás normatív feltételei, ehelyett "az egyéb körülmények" szerepelnek a módosító javaslatban.

A kormány képviselője, Kandrács Csaba kincstárért felelős helyettes államtitkár válaszként elmondta, hogy a részleteket kormányhatározat fogja tartalmazni. Veres János (MSZP) azt is kifogásolta, hogy az adóságot december 12-én veszik számba, célravezetőbb lett volna a törvényjavaslat benyújtása előtti időpontot megjelölni.