Büntetik a forintot

forint, árfolyamváltozás, deviza,
Vágólapra másolva!
Mérsékelten kedvező nemzetközi befektetői hangulatban esett a forint a vezető devizákkal szemben hétfőn napközben. Este kisebb kockázatkerülés alakult ki Amerikában, ami tovább gyengítette a hazai devizát.
Vágólapra másolva!

Kéthetes mélypontra került a forint az euró ellenében hétfőn, miközben a piaci hangulat nem romlott érdemben. Az eurót 283 közelében is jegyezték este, a reggeli 281-es szint után. A forint és a lengyel zloty együtt gyengült az euróval szemben, míg a cseh korona és a román lej csak kisebb korrekción ment keresztül. A forint és a zloty esésében szerepet játszott, hogy növekedtek a kamatcsökkentési várakozások a régióban.

Cinkotai János, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagja a HírTV-nek adott hétvégi interjújában hangsúlyozta, hogy a jelenleginél "lényegesen" alacsonyabb alapkamat várható. A külső tagok nyilatkozatai alapján egyre valószínűbb, hogy a monetáris tanács többsége mindaddig csökkenteni fogja az irányadó kamatszintet, amíg a piac lehetőséget ad erre. A kamatvágásoknak vélhetően egy jelentősebb forintgyengülés vagy az infláció nagy megugrása szabhatna gátat.

Sérülékennyé váltunk

Az elmúlt négy kamatdöntő ülésen a külső tagok egyaránt 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksoltak, így csökkenhetett a ráta 6 százalékra. A magyar alapkamat még így is a legmagasabb az Európai Unióban, ám a ráta gyors csökkenése sérülékennyé teheti a forintot a külső sokkokra. A hétfői árfolyammozgás is azt mutatja, hogy a csökkenő kamatszint mellett a hozamvadászok már a kockázatokra is figyelnek; vagyis alacsonyabb kamat mellett már előtérbe kerülhet, hogy Magyarország továbbra sem került közelebb az IMF-megállapodáshoz.

Míg a múlt hónap végén több közgazdász úgy vélte, hogy decemberben rövid időre megállhat a kamatcsökkentési ciklus, mostanra egyre növekszik a kamatvágást várók tábora.

Fontos adatok érkeznek

Szerdán az Egyesült Államokra figyelnek a piaci szereplők. Az ADP felmérése alapján képet kaphatunk az Egyesült Államok munkaerő-piacának állapotáról, azonban a tengerentúlon a legfontosabb makrogazdasági adat a pénteki munkanélküliségi statisztika lesz. A mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak novemberi számának alakulását jelentősen befolyásolhatta a Sandy hurrikán hatása.

Az öreg kontinensen a részletes euróövezeti GDP-adat, az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése, valamint Mario Draghi elnök kommentárja lesz a figyelem középpontjában. Az irányadó ráta 0,75 százalékon áll, néhány elemző kamatvágást vár a csökkenő infláció miatt, azonban a többség szerint egyelőre tartani fogja a kamatot a jegybank.

Itthon az októberi külkereskedelmi forgalom alakulását közli a KSH csütörtökön, pénteken pedig megtudhatjuk, hogy miért maradt recesszióban a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A statisztikai hivatal gyorsbecslése szerint 1,5 százalékkal esett vissza a GDP éves alapon. A pénteki nap igen mozgalmas lesz, hiszen az októberi ipari termelési adatokat is elárulja a KSH.