A hiteltörlesztést is megadóztatnák

Vágólapra másolva!
Bekerült a hitelek megadóztatása a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvénybe, így januártól a lakáshitelek átutalása után is fizetni kell a kétezrelékes illetéket.
Vágólapra másolva!

Januártól a hiteltörlesztést is sújtja a tranzakciós illeték, így amikor a hitelesek átutalják a lakáshitelük törlesztőrészletét, kétezrelékes adót vetnek ki az átutalt összegre - írja a Blikk. A lap szerint a kölcsöntörlesztés eredetileg nem szerepelt a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényben, amit a nyáron fogadtak el a Matolcsy-csomag részeként.

A november eleji módosításkor azonban már bekerült a szó a jogszabály szövegébe. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint technikailag nem megoldható, hogy külön ez az átutalás illetékmentes legyen, de a Magyar Bankszövetségnél azt mondták, kisebb technikai változtatásokkal könnyen megoldható lett volna a dolog.

A statisztikák szerint jövőre a devizaárfolyamoktól függően akár 2000 milliárdot is fizethetnek a magyarok a hiteleik után, így a terheiket a tranzakciós adó mintegy négymilliárd forinttal emelheti, amennyiben a bankok továbbhárítják ezt a költséget - írja a Blikk. Egy százezer forintos havi törlesztésnél 200 forint a tranzakciós adó mértéke.