Befutottak a dollárok az állami bankhoz

Vágólapra másolva!
Jelentős, 2,2 milliárd dolláros kereslet mellett, a tervezettnél alacsonyabb hozamszinten értékesített 500 millió dollárnyi kötvényt szerdán a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) - közölte az állami tulajdonú pénzintézet.
Vágólapra másolva!

A szerdai kibocsátás része annak a 2 milliárd dollár összértékű nemzetközi kötvénykibocsátási programnak, amelyről december 4-én döntött a bankház. Az aukcióban a tervezett összegben, 500 millió dollár értékben adott el 5 év futamidejű, 5,5 százalékos fix kamatozású, 5,75 százalékos hozamú kötvényt az Eximbank. A kibocsátás összege, futamideje és kamatozása a bank finanszírozási igényei, valamint a piaci lehetőségek alapján került meghatározásra - közölte a bank.

Az Eximbanknak alapítása óta ez az első nyilvános, referenciaként szolgáló nemzetközi kötvénykibocsátása. A bank tájékoztatása szerint a kibocsátás célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak és a külgazdasági stratégiának megfelelően az Eximbank érdemben és hatékonyan tudja a piaci forrásokat a magyar exportszektor támogatására fordítani. Ebben a tevékenységben az Eximbank számít a refinanszírozási hitelkeretben együttműködő kereskedelmi bankok partnerségére is. Az ilyen bankok körét az Eximbank bővítené az elkövetkező időszakban.

A bankház emlékeztetett: az Országgyűlés idén novemberben fogadta el azt a törvénymódosítás, amelynek értelmében az Eximbanknak lehetősége nyílik, hogy széles körben, új termékek keretében biztosítson forrásokat az exportszektor számára. Ilyen új termék - többek között - az exportcélú beszállítói láncok és exportcélú beruházások finanszírozása is - írja a bank. Az Eximbank meghirdetett devizakötvény-kibocsátása mindenképpen teszt jellegű, de nem állami forrásbevonásról van szó - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Joint Venture Szövetség rendezvényén. A kormány bízik abban, hogy erős lesz a kereslet, és reméli, hogy még az idei évben sor kerülhet az aukciós könyv lezárására - tette hozzá.

Piaci források szerdán jelezték, hogy az állami tulajdonban lévő Eximbank 500 millió dollár értékben tervez kibocsátani ötéves lejáratú dollárban denominált kötvényt. A kötvénykibocsátó besorolása a Moody's-nál "Ba1", a Standard and Poor's-nál "BB" és "BB plusz" a Fitch-nél. A bank felett tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében üdvözölte a kötvénykibocsátási program első sikeresen zárult szakaszát. A minisztérium úgy fogalmazott: "a tulajdonosi elvárásokkal összhangban az Eximbank további finanszírozási forrásokat lesz képes az exportszektor versenyképessége növelésének szolgálatába állítani". Hozzátették: az Eximbank kötvénykibocsátására irányuló piaci kereslet nagysága a befektetők bizalmát tükrözi, amelynek erősítését szolgálja a bevont források hatékony felhasználása.