Vágólapra másolva!
A kormány dolgozta ki, és fogadtatta el a parlamenttel a stabilitási törvényt tavaly, most pedig megszegi a 2013-as költségvetéssel. Ha akarják, átírhatják az előbbit, de ha nem csinálnak semmit, akkor sem lesz szankciója a két törvény ütközésének.
Vágólapra másolva!

Cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy átírják a stabilitási törvényt.

Hétfőn másodszor is szavazott a parlament a 2013-as költségvetéshez beadott módosító indítványokról, és már csak egyetlen mozzanat, a jövő hét elején esedékes zárószavazás van hátra. Ez normál esetben egy technikai aktus, egyetlen gombnyomás lenne, de most lényegesen belenyúlnak a költségvetésbe, mert beépítik azt a három megszorítócsomagot, amelyet a kormány októberben és novemberben állított össze, és amelyek sok százmilliárd forinttal növelik az adókat, és némiképp csökkentik a kiadásokat.

Ennek nyomán a 2013-as államháztartás úgy fog kinézni a kormány elhatározása szerint, hogy a hiány a GDP 2,7 százaléka lesz, annyi, amennyit az idénre ígér a kabinet, ezeket a számokat pedig az Európai Bizottság is osztja. Ezzel azonban a kormány az épp egy éve hozott, idén hatályba lépett, saját maga által kidolgozott jogszabályt, a stabilitási törvényt fogja megszegni.

A stabilitási törvényt " az ország gazdasági stabilitása és a költségvetési fenntarthatóságának biztosítása érdekében, a központi költségvetésről szóló törvény megalapozottságának független vizsgálata, valamint az államadósság csökkentésének elősegítése céljából" alkotta a parlament, amely kiegészíti az év elején életbe lépett új alkotmányt. A stabilitási törvény ide vonatkozó része (47. paragrafus 6. pont) előírja, hogy csak olyan költségvetési törvényt lehet elfogadni 2013-ra, 2014-re, 2015-re, amelyben a hiány nem nagyobb a 2011. áprilisi konvergenciaprogramban foglaltnál (29. oldal). Ebben a kormány jövőre 2,2 százalékos deficitet ígért (utána pedig 1,9, illetve 1,5 százalékos hiányt vállalt).

A jövő évi költségvetési törvény a jelen állás szerint meg fogja sérteni a stabilitási törvénynek ezt a - nem sarkalatosnak minősülő - előírását. Megkérdeztük a költségvetés összeállításáért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot, tudnak-e arról, hogy jövőre törvényt sértenek törvénnyel, illetve hogy akarnak-e kezdeni a helyzettel valamit - a szaktárca válaszaira várunk.

Három forgatókönyv lehetséges. Az egyik, hogy a kormányoldal nem törődik a stabilitási törvény idevonatkozó részével. Ezt azért teheti meg, mert a stabilitási törvény - de bármely egyéb törvény sem - nem szankcionálja azt, hogy ha a kormány vagy a parlament megszegi a stabilitási törvényt. A költségvetési törvény ettől még érvényes lesz. A másik lehetőség, hogy átírják a stabilitási törvényt, kiveszik vagy felpuhítják a hiánypályára vonatkozó megkötést. A harmadik, meglehetősen valószínűtlen lehetőség, hogy gyorsan újabb, negyedik, durván 150 milliárd forintos megszorítócsomagot állít össze a kormány, ez kellene ahhoz, hogy a jövő évi költségvetés a hatályos stabilitási törvénynek megfeleljen.