Varga: Januárban jön az IMF-delegáció

Vágólapra másolva!
Igaz, csak a szokásos országlátogatás miatt. Az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter szerint a kormány idén teljesíti a 2,7-2,8 százalékos államháztartási hiányt. Az Eximbank kötvénykibocsátásáról azt mondta, csak teszt jellegű, nem állami forrásbevonásról van szó.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságok, illetve az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között hivatalos tárgyalások jelenleg nincsenek, egyeztetések vannak, és ezeken az egyezetéseken a növekedés beindítása a legfontosabb kérdés - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten. A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Joint Venture Szövetség rendezvényén úgy fogalmazott: az IMF szakértői elismerik a kormánynak a hiánycsökkentés érdekében tett lépéseit, de szkeptikusak a növekedési kilátásokat illetően.

Varga tájékoztatása szerint az Országgyűlés a jövő héten dönt a költségvetés elfogadásáról, majd az EU és az IMF értékeli a költségvetést. Ezt követően folytatódhatnak az egyeztetések, az IMF delegációja pedig januárban Magyarországra érkezik, hiszen a 2008-as hitelprogram keretében országlátogatást tart.

Varga Miháy azt is elmondta, hogy úgy tűnik, 2,7-2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt teljesít idén a kormány. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól úgy lehet kikerülni, ha három egymást követő évben is 3 százalék alatt van az államháztartási hiány. A kormány ezért nem tehet mást, mint hogy jövőre is teljesíti a három százalék alatti hiánycélját - tette hozzá. A magyar kormány hiánycélja - az októberben bejelentett intézkedéssorozat értelmében - az idén és 2013-ban is a bruttó hazai termék 2,7 százaléka.

Az Eximbank meghirdetett devizakötvény-kibocsátásáról azt mondta, mindenképpen teszt jellegű, de nem állami forrásbevonásról van szó. Azt mondta, a kormány bízik abban, hogy erős lesz a kereslet, és reméli, hogy még az idei évben sor kerülhet az aukciós könyv lezárására.

Piaci források szerdán jelezték, hogy az állami tulajdonban lévő Eximbank 500 millió dollár értékben tervez kibocsátani 5 év lejáratú dollárban denominált kötvényt. A kötvénykibocsátó besorolása a Moody's-nál Ba1, a Standard and Poor's-nál BB és BB plusz a Fitchnél.