Feltűnt a kormánynak, hogy a saját törvényét szegné meg

Vágólapra másolva!
A jövő héten elfogadandó költségvetés megszegte volna a stabilitási törvény egyik pontját - írtuk péntek reggeli cikkünkben. A kormány most jelezte, hogy megváltoztatja a stabilitási törvényt.
Vágólapra másolva!

A kormány a jövő évi költségvetéshez pénteken délután benyújtandó salátatörvényben módosítja a stabilitási törvényt úgy, hogy az 2013-ra 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt írjon elő - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-nek.

A bejelentés az után érkezett, hogy az [origo] megírta, hogy a kormány a költségvetéssel a saját maga által benyújtott stabilitási törvényt szegné meg. Abban ugyanis az áll, hogy csak olyan költségvetési törvényt lehet elfogadni 2013-ra, 2014-re, 2015-re, amelyben a hiány nem nagyobb a 2011. áprilisi konvergenciaprogramban foglaltnál (29. oldal). Ebben a kormány jövőre 2,2 százalékos deficitet ígért (utána pedig 1,9, illetve 1,5 százalékos hiányt vállalt).

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek elmondta, a salátatörvény fogja tartalmazni a stabilitási törvény azon részének módosítását, amely a 2013 és a 2015 közötti deficitcélok meghatározásáról szól.

A módosítás értelmében a törvény a korábbi 2,2 helyett 2,7 százalékos deficitcélt ír majd elő 2013-ra - mondta a helyettes államtitkár. A költségvetési és a stabilitási törvények összhangja tehát továbbra is biztosított lesz - fűzte hozzá.