Németország is totyog

Vágólapra másolva!
A német jegybank pénteken visszafogta a német gazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését, de 2014-re már komolyabb élénkülésre számít.
Vágólapra másolva!

A Bundesbank pénteken ismertetett legújabb előrejelzése szerint az idén 0,7 százalékkal nő a német hazai össztermék (GDP) az eddig várt 1 százalék helyett, míg a jövő évi gazdaságnövekedésre vonatkozó várakozását 1,6 százalékról 0,4 százalékra csökkentette. A Bundesbank előrejelzése szerint 2014-ben már 1,9 százalékos lesz a német gazdaságnövekedés.

A bejelentésre egy nappal az után került sor, hogy az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb előrejelzései szerint 2013-ban sem várható jelentős gazdasági növekedés az euróövezetben. Ráadásul az idei évre vonatkozó előrejelzésüket lefelé módosították 0,5 százalékos GDP-csökkenésre, a visszaeső fogyasztás és a csökkenő befektetések miatt - írja a BBC.

Jövőre az euróövezeti GDP 0,9 százalékos visszaesés és 0,3 százalékos növekedés között alakulhat. Az EKB számításai szerint 2014-ben 0,2-2,2 százalék közötti növekedés várható.

Az EKB csütörtökön a várakozásokkal megegyezően változatlanul hagyta a rekordalacsony, 0,75 százalékos kamatot. Draghi szerint ez euróövezeti infláció a jövő évben csökkenhet a szervezet 2 százalékos inflációs célja alá.