Varga kicsi esélyt lát az IMF-sikerre

Vágólapra másolva!
Amíg él az esélye annak, hogy megállapodást tudunk kötni, addig ezt a munkát csinálni kell - mondta a Napi Gazdaságnak Varga Mihály tárca nélküli miniszter, ugyanakkor úgy látja, hogy a korábbakhoz képest kisebb az esély a siker elérésére. Varga szerint pozitívan hat majd, ha változik a felállás az MNB vezetésében, ő maga azonban nem vállalná a jegybankelnökséget.
Vágólapra másolva!

A 2013-as költségvetés elfogadása, ennek értékelése után folytatódhatnak a tárgyalások az IMF/EU-megállapodásról - mondta Varga Mihály, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Napi Gazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban Varga Mihály azt mondta, hogy a korábbiakhoz képest kisebb az esély a siker elérésére, mivel nagyon megmerevedtek az álláspontok. Szerinte a Valutaalap legfontosabb szempontja a növekedés, míg a kormánynak nemcsak gazdasági, hanem politikai és társadalompolitikai szempontokat is mérlegelnie kell. Ráadásul a megállapodás sem feltétlenül eredmény: "Látjuk, hogy Görögország, amelynek van megállapodása a Valutaalappal, jelenleg nem a béke szigete" - mondta.

A kormány által indított IMF-hirdetésekről Varga azt mondta, hogy meglepte az IMF-et, mert ilyennel még nem találkoztak. "Nehezen tudták értelmezni" - mondta, hozzátéve, hogy megmagyarázta nekik, hogy az nem a Valutaalap ellen, hanem a megállapodás mellett szólt.

A miniszter szerint egyelőre a nemzetközi pénzpiacok likviditásbősége elegendő ahhoz, hogy a magyar állam finanszírozza magát. A Fed és az Európai Központi Bank monetáris politikáját látva pedig egyelőre nem tart attól, hogy a körülmények gyorsan romlanának. "Amivel gond van, az valóban a növekedési kilátások, de ez európai probléma is" - mondta.

Varga Mihály úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetésében tavasszal várható változás pozitívan hat a monetáris politikára, mert megnyílik a lehetőség arra, hogy a monetáris és a fiskális politika összecsiszolódjon, egymással összhangban legyen. Leszögezte: a jegybank mindig független volt, és ezt senki sem akarja sem korlátozni, sem csorbítani.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben lesz-e belőle MNB-elnök vagy pénzügyminiszter, Varga Mihály közölte: nem kapott ilyen felkéréseket, de a jegybankelnökséget felkérés esetén sem vállalná, mert "vannak még fontosabb ügyek a parlamentben".