A magyar energiaellátás a 10. legbiztonságosabb

Vágólapra másolva!
Magyarország a világon a tizedik legbiztonságosabb energiaellátással rendelkezik az Energia-világtanács (WEC) legújabb listája szerint. Tavaly még csak a huszadikak voltunk - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az ellátásbiztonsági listát Kanada vezeti, amelyet Svédország és Dánia követ. Utánuk jön két meglepetés ország: Zimbabwe és Kolumbia, majd Szlovákia, amely a kelet-közép-európai régióban a legelőrébb végzett. Az első tízbe belefért még Norvégia, Oroszország, illetve Japán, amely a fukusimai baleset óta leállította valamennyi atomerőművét, és azóta komoly energiaimportra szorul.

Az ellátásbiztonság mellett az Energia-világtanács energetikai szempontú fenntarthatósági rangsort is összeállított. Ezt a listát Svédország vezeti, a második Svájc, a harmadik pedig Kanada. A kelet-közép-európai régióban Ausztria áll a legelőrébb (10.), utána következik Szlovákia (17.), majd Magyarország (19.)

A szervezet olyan listát is összeállított, hogy minden társadalmi csoportnak elérhető, illetve megfizethető-e az energia az adott országban. Ezt a listát az USA vezeti, Magyarország a 36.