Az EU vezetői megegyeztek a közös bankfelügyeletről

Vágólapra másolva!
Az eurózóna közös bankfelügyelete 2014. március 1-jétől kezdi meg működését - jelentette be a német pénzügyminiszter csütörtök hajnalban Brüsszelben. A közös bankfelügyelet a mintegy hatezer eurózónabeli pénzintézet közül a 150-200 legnagyobb bankot fogja közvetlenül felügyelni. Nagy-Britannia, Csehország és Svédország már korábban közölte, hogy nem csatlakozik a rendszerhez.
Vágólapra másolva!

2014. március 1-jétől működik az eurózóna közös bankfelügyelete. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter csütörtök hajnalban, az Európai Unió pénzügyminisztereinek csütörtök hajnalig tartó tanácskozása után közölte, hogy megállapodtak a létrehozáshoz szükséges legfőbb pontokban.

Az Európai Központi Bank (EKB) keretein belül létrehozandó bankfelügyelet (SSM) működésének jogi kereteit jövő februárig véglegesítik az Európai Parlamenttel folytatott egyeztetés után, így az EKB-nak egy éve lesz arra, hogy felkészüljön az új feladatra.

"Lépésről lépésre haladunk az eurózóna válságának megoldása felé" - jelentette ki Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter. Michel Barnier, a belső piacért felelős európai biztos történelmi jelentőségűnek nevezve a megállapodást. Barnier a sajtónak elmondta, hogy a közös bankfelügyelet a mintegy hatezer eurózóna-beli pénzintézet közül a 150-200 legnagyobb bankot fogja közvetlenül felügyelni, azokat, amelyeknek teljes eszközértéke meghaladja a 30 milliárd eurót.

A testületnek emellett lehetősége lesz arra, hogy - szükség esetén - az egyébként nemzeti felügyelet alatt maradó bankokat is felszólítsa, tegyék lehetővé, hogy a frankfurti központú EKB ellenőrizhesse őket.

Nagy-Britannia, Csehország és Svédország már előzőleg közölte, hogy nem csatlakozik az SSM-hez, és az éjszaka zajló tárgyalások során a többi hét EU-tag, de az eurózónához nem tartozó országok egyike sem jelezte csatlakozási szándékát.

A pénzügyminiszteri tanácskozás néhány órával az előtt ért véget, hogy kezdetét veszi csütörtök reggel Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelyen döntést kell hozni az eurózóna közös bankfelügyeletéről.