Nyugdíjasokat is vár az eszközkezelő

Vágólapra másolva!
Tovább bővíti a kormány a Nemzeti Eszközkezelő programjának jogosulti körét. A jövőben a nyugdíjasok és a közmunkaprogramban résztvevők is felajánlhatják ingatlanjukat az Eszközkezelő részére.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a szociális helyzetre vonatkozó jogosultsági feltételek további bővítésére azért volt szükség, hogy a rendszer igazságosabbá váljon, a NET program felgyorsuljon, és 2014-re feltölthető legyen a rendelkezésre álló 25 ezres ingatlankeret. A döntésnek köszönhetően megelőzhető lesz egyebek mellett az is, hogy utcára kerüljenek azok az idős emberek, akiknek ingatlanjaira gyermekeik terheltek olyan hitelt, amelyet utóbb nem tudtak teljesíteni. Méltányosabb helyzetet eredményez továbbá, hogy a közmunkaprogramban részt vevők számára is elhárul az akadály a programhoz való csatlakozás elől - írják a közleményben.

Azt írják, hogy a kormány törvénymódosításokat kezdeményez az ingatlanra és a hitelszerződésre vonatkozó feltételek enyhítéséről. A részletes jogszabály-módosítási javaslatokat 2013. február végéig készíti elő a szaktárca. Az új szabályok szintén az adósoknak kedvezhetnek majd és az Országgyűlés egyetértése esetén többek között megemelhetik a megvásárolható ingatlanok forgalmi értékének felső határát, és megnövelhetik a visszavásárlási jog gyakorlására fennálló időtartamot.

A rászorulók minél szélesebb körű elérése érdekében a családsegítő szolgálatokat és az önkormányzatok szociális osztályait is bevonják majd a programba. Az intézkedés célja, hogy az adósok helyi szinten tájékozódhassanak lehetőségeikről, és segítséget kapjanak az ügyintézésben, a szükséges igazolások beszerzésében is. A 2013. évi költségvetési törvényben az Eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg az eddigi felajánlások tapasztalatai alapján a kibővített jogosulti kör mellett is elegendő lesz - zárja az NFM a közleményt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a program keretében az állam az Eszközkezelőn keresztül vásárolja meg a hiteladósok ingatlanjait, egyben lehetőséget ad számukra az ingatlan bérlésére.