A PSZÁF megmondja, hova tegyük a pénzünket

Vágólapra másolva!
156 bank és takarékszövetkezet 760 terméke közül segít kiválasztani a legolcsóbbat a PSZÁF új kalkulátora.
Vágólapra másolva!

Lakossági számlaválasztó-programot indított el a honlapján a PSZÁF. Az interaktív internetes alkalmazás összehasonlíthatóvá teszi a forintfolyószámlák, a betéti bankkártyák és a belföldi forint pénzforgalmi műveletek feltételeit, díjait.

A PSZÁF közleményében rámutat, hogy a számlák és pénzügyi szolgáltatások díjstruktúrája bonyolult, sokszor átláthatatlan, ezért nehezen összehasonlíthatóak. Ez pedig gyakran gátolja, hogy az ügyfelek a legjobbat válasszák, ezáltal csökken a piaci verseny, miközben a 2013. január 1-jétől bevezetendő pénzügyi tranzakciós illeték hatására a pénzügyi szolgáltatók árazásában a korábbinál jelentősebb eltérések várhatók.

A program 156 bank, fióktelep és takarékszövetkezet mintegy 700 számlatermékének és 760 bankkártyájának díjait teszi összevethetővé. A számlaválasztó bemutatja a 18 év feletti lakossági ügyfelek számára elérhető forintfolyószámlák és betéti bankkártyák belföldi forinttranzakcióinak jellemzőit és érvényben lévő költségeit, nem tartalmazza viszont olyan a konstrukciókat, amelyek csak egy szűk réteget céloznak meg, így például privátbanki szolgáltatásokat. Az internetes alkalmazáshoz a hitelintézetek az aktuális, életben lévő adatokat folyamatosan kötelesek szolgáltatni a PSZÁF rendelete alapján.

Az alkalmazás háttérkalkulációt is készít, így mutatja be az adott ügyfél számlahasználatának havi becsült költségét. A számlahasználat költsége az egyéni számlahasználati szokásoknak és az igénybe vett tranzakcióknak megfelelően testre szabott módon is kalkulálható.