Gond van a fehér csekkel

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint több probléma is felmerülhet a Magyar Posta által a napokban bevezetett fehér csekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A fehér csekk árát le kellene nyelniük a közszolgáltatóknak, csakúgy, mint a csoportos beszedés díját - írja a Napi Gazdaság.

A konstrukció a közéletben sárga csekként ismert készpénz-átutalási megbízásokat váltaná ki úgy, hogy az átutalások csak a Posta rendszerén mennek át, és az ügyletben - ellentétben a sárga csekkel - nem vesznek részt bankok. A megoldás a Posta szerint jóval olcsóbb, mint a sárga csekk, amelynek 22 százalékos díjemelését a napokban jelentette be a Posta.

Mivel a fehér csekk teljesen új konstrukció, a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint erre nem lehet alkalmazni a hagyományos készpénz-átutalási megbízásokra vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően a közszolgáltatók díjképleteiben továbbra is csak a hagyományos sárga csekk díja érvényesülhet, ez pedig azt jelenti, hogy a fehér csekkek költségeit a szolgáltatók nem jeleníthetik meg semmilyen díjukban.

Mint ismert, hasonló problémával küszködnek a közszolgáltatók akkor, amikor a sárga csekk költségének harmadába-negyedébe kerülő csoportos beszedést ajánlják az ügyfeleiknek. Ennek költségét ugyanis csak akkor tudják átvállalni a szolgáltatók, ha azt külön kedvezményként nyújtják saját bevételük terhére. Hasonló lehet a helyzet a fehér csekkel is.

A Napi Gazdaság információi szerint a Posta a fehér csekkre való átállást azzal is megnehezíti a szolgáltató partnereknek, hogy számos esetben az átállás feltétele, hogy az adott szolgáltató a küldeményforgalmát a jövőben is a Postánál bonyolítsa le. Jövőre megszűnik a Posta monopolhelyzete, s a liberalizációra a jelek szerint ezzel az árukapcsolással is készül a szervezet.