Vágólapra másolva!
A költségvetés rövid, közép- és hosszú távon is rendben van, de mégis szigorúan kell tartani a gyeplőt, mert az államadósság leszorításához nagy elsődleges többlet kell. Brüsszel elkészítette az összes uniós ország értékelését, ebben Magyarországról viszonylag pozitív képet festenek.
Vágólapra másolva!

Magyarországra rövid távon nem nehezedik költségvetési nyomás - áll a közpénzügyek fenntarthatóságáról szóló bizottsági értékelésben. Közép- és hosszú távon sincs nagy államháztartási kockázat, feltéve, hogy a kormány végrehajtja a költségvetési konszolidációt, és ezzel a 2014 utáni években is a jövő évre várt 3 százalék alatti szinten marad az egyenleg - írta a Bruxinfo.

Kedden hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság mind a 27 uniós tagállamra vonatkozó, közpénzügyekről szóló jelentését. A Bizottság 2014-re 76,8 százalékra csökkenő államadósság-rátával számol, és ennek a mutatónak a csökkentésére helyezik a hangsúlyt.

A fenntarthatóság érdekében Magyarországnak a GDP 0,5 százalékával egyenértékű elsődlegesegyenleg-javítást kell elérnie. Vagyis az államadósság kamataival nem számoló költségvetési egyenlegben kell nagy többletet elérni, hogy összességében csökkenthető legyen az államadósság. A Bizottság ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy Magyarországnak a többi uniós országhoz képest már kisebb erőfeszítést kell csak tennie.

A brüsszeli hosszú távú modellezés szerint, ha Magyarország nem tenné meg a 0,5 százalékos javításokat, akkor 2014-ről 2018-ra 77,9 százalékra emelkedne az államadósság-ráta, de utána csökkenő pályára állna, és 2030-ra 53 százalékra mérséklődne.

Brüsszel úgy látja, hogy ha nincs is veszélyben a magyar államháztartás, attól még vannak kockázatok. Ilyen a magas államadósság, az alacsony nemzetközi beruházási aktivitás, a háztartások és a vállalkozások adóssága, valamit a gyenge növekedés.