Korrupciós veszélyben az iskolák

Vágólapra másolva!
Az ÁSZ friss felmérése szerint az iskolák mellett a kulturális intézményeknél és az önkormányzatoknál a legjelentősebb a korrupciós kockázat.
Vágólapra másolva!

A kulturális intézményeknél, a helyi önkormányzatoknál és az általános iskolákban a legmagasabbak az ellenőrzés hiányosságából adódó korrupciós kockázati tényezők Magyarországon - derül ki az Állami Számvevőszék friss jelentéséből.

Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója a felmérés eredményeit ismertetve közölte, nem a korrupció meglétét, hanem a korrupciós kockázatokat és veszélyeztetettséget vizsgálták a költségvetési szervek körében. Az ÁSZ szakértői közel 5300 intézményt vizsgáltak.

A korrupciós kockázatot növelő veszélyeztetettségi index összességében jelentősen nőtt, de elsősorban pozitív változások, így például az európai uniós források növekedése miatt - mondta az igazgató. Hozzáfűzte: ezen a területen a felsőoktatás a legveszélyeztetettebb, majd a kormányzati szervek; ezeket követik a független államhatalmi szervek és az egészségügyi intézmények.

A felmérésből kiderül az is, hogy az igazságszolgáltatásban, a kormányzatnál, a területi és egyéb igazgatási szerveknél, valamint a rendvédelem területén és a helyi önkormányzatoknál nem változott a kockázat az előző, szintén idén készült felmérés eredményeihez képest.