A lengyelek kapaszkodnak az IMF-be

Vágólapra másolva!
Az IMF és Lengyelország is meghosszabbítaná az ország eredetileg 2009-ben megkötött megállapodását az elővigyázatossági hitelkeretről. A gazdasági növekedés lassulása miatt lehet szükség rá.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese, David Lipton üdvözölte a lengyel kormány ok kérését a januárban lejáró 30 milliárd dollár összértékű elővigyázatossági hitelkeret meghosszabbítására, és közölte: azon lesz, hogy a szervezet igazgatótanácsa 2013 elején jóváhagyja a hosszabbítást.

Lengyelország 2009-ben kötött kétéves, úgynevezett rugalmas hitelkeret-megállapodást (FCL) az IMF-fel. A keretet 2011 januárjában újabb két évvel meghosszabbították, egyben a lehívható forrást 30 milliárd dollárra növelték.

Az IMF vezérigazgató-helyettesének szerda este kiadott közleménye szerint Lengyelország gazdaságpolitikai keretei továbbra is nagyon erősek: hiteles az inflációkövető rendszere, hatékony a pénzpiaci felügyelete, és elkötelezett a stabil költségvetési politikája. Szerinte ezek segítségével sikerült a hatóságoknak fenntartaniuk a piaci bizalmat a nehéz külső környezetben, és közben hatékonyan alakították át a gazdaságpolitikát: a 2009-2010. évi költségvetési élénkítést 2011-2012-ben "lenyűgöző konszolidáció" követte.

David Lipton szerint ugyanakkor a lengyel gazdaság jelenleg lassul, és a növekedési ütem további mérséklődése várható 2013-ban, ezért a befektetői bizalom fenntartása édrekében fontos lehet egy új elővigyázatossági hitelkeret.

Az IMF által kínált elővigyázatossági jellegű pénzügyi eszközök közül az FCL jár a legkevesebb feltétellel. Az IMF csak kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államoknak tartja fenn ezt az eszközét. Az IMF Magyarországnak az azóta leállított tárgyalások során rendre készenléti megállapodást (SBA) ajánlott, ami ölthet elővigyázatossági jelleget is.