Az utolsó pillanatban szavaznak Obama költségvetéséről

Vágólapra másolva!
Vasárnap kerül a képviselők elé Obama kompromisszumos javaslata az amerikai költségvetésről. Erről hétfőn, vagyis december 31-én szavazhatnak a képviselők. Ha nem fogadják el, akkor a világgazdaságot visszavető vészprogram indul kedden.
Vágólapra másolva!

Megoldás körvonalazódik az adókról az egyik republikánus szenátor szerint az amerikai kongresszus republikánus és demokrata párti vezetői között. A kompromisszumos megoldásról hétfőn szavazhatnak a washingtoni kongresszus mindkét házában.

Folyamatosan tárgyaltak a hét végén az Egyesült Államokban a demokrata párti és republikánus politikusok egy kompromisszumról, hogy elkerüljék a "költségvetési szakadékot". Amennyiben kudarccal zárulnak a tárgyalások, hatályba lép a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és költségvetési megszorítás, amely - figyelmeztetnek közgazdászok - az egész világgazdaságra kedvezőtlen hatással lehet.

A két párt szenátusi vezetője helyi idő szerint vasárnap este ismerteti frakciójával a kidolgozott kompromisszumos megállapodást, amelyről magyar idő szerint hétfőn szavaznak a kongresszus mindkét házában.

A vita legfontosabb eleme Barack Obama amerikai elnök terve a legmagasabb jövedelmek után fizetendő adó megemeléséről. Az elnök az évi negyedmillió dollárt meghaladó jövedelmekből csípne le az eddiginél nagyobb szeletet, amit a képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok - híven évtizedek óta képviselt álláspontjukhoz - határozottan elutasítanak.

Lindsey Graham republikánus szenátor a FoxNews tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy egy kis megoldás körvonalazódik, és méltatta Obamát, mondván "le a kalappal az elnök előtt, győzött".

Obama mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy ha a kongresszus nem jut megállapodásra, akkor kudarcba fulladhat a törekvés, hogy kilenc év után első alkalommal csökkenthessék a - különösen a középosztályt érintő - jövedelemadót.

"Pártpolitikai megfontolásoktól függetlenül, annak a biztosítása a legfontosabb, hogy a középosztálybeli családok adója ne emelkedjen" - mondta az elnök.