Miért rakoncátlankodik a forint?

forint, pénz, valuta, árfolyam, deviza, hitel, illusztráció, gyengélkedik a forint
Vágólapra másolva!
A világban jó a hangulat, a cseh és lengyel pénz erősödni tud, de akkor a magyar miért esett szűk három hét alatt tíz forintot az euróval szemben? A jegybank körüli bizonytalanság, a magyar állampapírok év végi tömeges eladása, a kicsi forgalom, a gyenge magyar gazdaság mind szerepet játszhat ebben.
Vágólapra másolva!

Idestova bő két hete, december közepe óta tart a forint vesszőfutása. Az addigi 280 forint körüli euróárfolyam elindult a 300 forintos szint felé, december 27-én féléves mélypontra gyengült a hazai valuta, akkor 295 forintot is kellett adni 1 euróért a bankközi piacon. A forint azóta sem tért magához, 2013 első kereskedési napján is szenved, délelőtt a 293 forintos szintet is átvitte az euró árfolyama, igaz, kora délután kicsit korrigált, 291,30 forintos szintig jött le a kurzus.

A forint gyengélkedése két ok miatt is szembetűnő. Az értékvesztés úgy következett be, hogy a világban jó a hangulat, ilyenkor pedig - eddig általában ez volt a jellemző - a forint is profitál a befektetők kockázatéhségéből, és erősödni vagy stabilizálódni szokott. Másrészt a forint leértékelődése úgy következett be, hogy közben a régiós valuták - amelyekhez képest a forintot érdemes mérni, a cseh korona és a lengyel zloty - ebben a bő két hétben jól teljesítettek.

Kicsi forgalomban könnyebb bemozgatni az árfolyamot

Devizakereskedők, makroelemzők több okot sejtenek a forint mostani lejtmenete mögött. Az év végén alacsony a devizapiacon a likviditás, kicsi a forgalom, ilyenkor pedig könnyebb megmozgatni az árfolyamot még egy olyan összegű tranzakcióval is, amely az év legnagyobb részében nem tolná több forinttal ide vagy oda az árfolyamot. Ezt mondja Kolba Miklós, az ING devizakereskedője is, aki szerint az amerikai híreken kívül (az USA-ban az utolsó pillanatban, december 31-én sikerült elkerülni azt, hogy automatikusan súlyos költségvetési kiadáscsökkentő, a gazdasági növekedést lefojtó intézkedések lépjenek életbe) nem történik semmi a piacon, érdeklődés sincs.

"Másodika van, a fél világ nem dolgozik" - magyarázta, miért nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a jelenlegi mozgásokból. Szerinte ezért pontosabb kép csak a jövő héten rajzolódik ki. A devizakereskedő úgy véli, az világos, hogy a korábbi 280 forintos euró rövid távon nem jön vissza, inkább a 287-292 forint közötti sáv valószínű.

De kell lennie magyar oknak is

Az alacsony likviditás az egyik fő ok Samu János, a Concorde makroelemzője szerint is, ez azonban nem magyarázza a régiós viszonylatban is egyértelmű alulteljesítést. Samu szerint a befektetők elbizonytalanodásának másik oka az új jegybankelnökkel kapcsolatos találgatás. Márciusban lejár Simor András elnök mandátuma, és Karvalits Ferenc alelnöké is, az Indexen pedig két cikk is megjelent az elmúlt pár hétben arról, hogy - a formabontó ötleteket eddig sem megvető - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a legnagyobb esélyes Simor utódjának.

Korábban ezt az [origo] forrásai is elképzelhetőnek tartották, mondván, ezzel a miniszterelnök talán leglojálisabb embere kerülne a kormány szempontjából is kiemelten fontos székbe. Emellett a hvg.hu írt kormánypárti politikusoktól származó tervekről, amelyek szerint az új jegybanki vezetés majd új eszközöket is bevet, ezek tovább növelnék a kereskedelmi bankok terheit, a jegybank piacbefolyásoló eszközeinek hatékonyságát pedig ronthatnák.

A piac nem tud semmire támaszkodni, márpedig már két hónap sincs hátra a jegybankelnöki jelölésig - ebbe a bizonytalanságba kapaszkodhattak bele a forint ellen játszók, véli Samu. A makroelemző szerint az év végi gyengülésben az a szokásos tényező is szerepet játszott, hogy a külföldi anyavállalatok szeretik szép eredménnyel zárni az évet, realizálják az elért nyereséget, ehhez el kell adni például a magyar papírokat, euróra kell váltani a forintot.

A világból jó hírek jönnek, a magyar fizetési mérleg oldaláról sem a gyengülés irányába mutatnak jelek, ezért Samu arra számít, hogy a piaci forgalom visszatérésével a forint is stabilizálódni fog - de a jegybankelnökséggel kapcsolatos fejlemények komolyan hatással lehetnek az árfolyam mozgására.

A Portfolio.hu portál még két magyar vonatkozású okot is megemlít. Egyrészt szerdán reggel a magyar feldolgozóipar közeljövőbeli teljesítményét előrevetítő index a csökkenést prognosztizálta. Másrészt a jegybank nyár vége óta folytatja kamatcsökkentési sorozatát, a befektetők nagy része szerint pedig ez még nem ért véget. A fejlett piacokon elérhető kamatokhoz képest ugyan még így is jóval többet lehet keresni az 5,75 százalékos magyar alapkamattal, de a kamatfelár szűkülésével a forint elleni akció egyre könnyebb, olcsóbb lesz. (A spekulánsok egyre olcsóbban jutnak hitelből forinthoz, ha pedig a forint kellő mértékben gyengül, akkor befektetésükön a kamatkiadásuknál is nagyobb árfolyamnyereséget tudnak zsebre tenni.)

Egész évben jók vagyunk, a december viszont borzalmas

A forint alulteljesítése azonban csak viszonylagos, időtáv kérdése. A tavalyi egész évet tekintve a forint közel 7 százalékot erősödött az euróval szemben, a cseh korona csupán valamivel többet, mint 1 százalékot, a lengyel zloty pedig közel 9 százalékkal értékelődött fel. Csak decemberben azonban a korona 0,3, a zloty másfél százalékot erősödött, a forint pedig közel 4 százalékot gyengült.