Ezer milliárd dolláros érmével az államcsőd ellen

Vágólapra másolva!
Washington komolyan foglalkozik az elképzeléssel, hogy ezer milliárd dollár névértékű platinaérmével kerülje a jövő hónapban fenyegető államcsődöt.
Vágólapra másolva!

Cullen Roche pénzügyi elemző, a Pragmatic Capitalism bloggere, az Orcam Financial Group alapítója a BBC brit hírszolgálatnak hétfőn interjúban adott hangot annak a meggyőződésének, hogy Washington "meglehetősen komolyan" foglalkozik az elképzeléssel. "Tudom, hogy a megoldás már szóba került a Fehér Házban is, és számos magas rangú személyiség, közöttük kongresszusi képviselők is foglalkoznak a kérdéssel" - fogalmazott.

Az elképzelés szerint az amerikai kincstár (pénzügyminisztérium) az ezer milliárd dolláros platina pénzérmét a Fednél vezetett számláján helyezné el, ami lehetővé tenné a kormánynak, hogy leírjon ezer milliárd dollárt 16,4 ezer milliárd dolláros adósságából.

Cullen Roche elismerte, hogy az elképzelés nem egyéb "könyvelési trükknél", ami "buta megoldást jelentene egy nem kevésbé buta problémára".

"Egy évvel ezelőtt még viccként merült fel a gondolat, és mi sem bizonyítja jobban, mennyire komikussá vált azóta a helyzet, mennyire diszfunkcionálissá vált a kongresszus, mint az, hogy már komolyan foglalkoznak vele" - mondta.

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdászprofesszor a The New York Times blogjában rámutatott, hogy súlyos érvek szólnak a megoldás alkalmazása mellett. Hangsúlyozta azonban, hogy véleménye szerint a kincstár nem fog ilyen trükkhöz folyamodni. "Ez persze csak egy trükk lenne - de az adósságplafon maga is ostobaság. Ha a kongresszus egyrészt megteheti, hogy megengedje az elnöknek a kiadások növelését, másrészt pedig megtilthatja neki, hogy előteremtse az ehhez szükséges pénzt, akkor bármilyen trükk megengedhető a helyzet feloldására" - fogalmazott blogjában Paul Krugman.

Cullen Roche maga is azon a véleményen van, hogy a kincstár nem folyamodik ehhez a trükkhöz, hangsúlyozta viszont, hogy a megoldás így is jó ütőkártya lehet Obama elnök kezében. "Ha engem államcsőddel fenyegetnének, nekem sem lennének aggályaim, hogy egy ezer milliárd dolláros pénzérmével oldjam fel a helyzetet" - mondta.

A forgalomban lévő papírpénz mennyiségét törvények szabályozzák az Egyesült Államokban, csakúgy, mint az arany, az ezüst és a réz pénzérmék verését. A Kincstár azonban - elméletileg - bármilyen címletben verethet platina pénzérmét, mivel ez a nemesfém eredetileg emlékérem-kibocsátásra volt fenntartva.