Magyarországnak nem ad engedményt a Gazprom

Vágólapra másolva!
Nem elképzelhetetlen, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel szorosabbra fűzött együttműködés újabb orosz-magyar projektek alapja lehet, az ármeghatározás azonban a kialkudott képlet szerint, automatikusan zajlik - mondta a Napi Gazdaságnak Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese.
Vágólapra másolva!

A napilapnak adott interjúban az orosz gáz csökkenő beszerzési ára kapcsán Medvegyev közölte: a Gazprom sohasem ad "árengedményt", hiszen a fizetendő tételek nem fix árat jelentenek, hanem egy formula automatikus eredményeként állnak elő. Az ármegállapítást minden esetben kétoldalú megállapodások rögzítik az adott piac tulajdonságai és a rendelkezésre álló alternatív energiabeszerzési lehetőségek függvényében. A formulákat ugyanakkor bizonyos időközönként felülvizsgálják, néhány uniós országban éppen ez történt meg az utóbbi időben.

Ilyen lépésre a helyi piaci körülmények alapvető változásakor kerül sor, a fragmentált európai gázpiacon azonban minden ország a saját ütemében fejlődik, ezért az egyikükre érvényes változások nincsenek hatással másokra, így a magyar szerződésre sem - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Magyarországon az állami MVM Zrt.-hez kerül a 2015 végéig érvényes hosszú távú szerződésben részes E.On-nagykereskedő, és hogyan befolyásolhatja ez a jelenlegi, illetve a 2016-tól érvényes szerződés sorsát, az elnökhelyettes úgy válaszolt: a magyarországi gázszerződés még három évig érvényes, a Gazprom mindig készen áll, hogy a hosszabbításról tárgyaljon, bármely szereplő is képviseli hivatalosan a magyar oldalt.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor indulhatnak meg a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi munkálatai, azt mondta: a Gazprom-MVM közös cége finanszírozta építkezés 2014 második felében indulhat el, 2015-re pedig be is fejeződik, az első gázszállítmány így 2016. január 1-jén érkezhet a csöveken keresztül.

Kiemelte, hogy a Gazprom nyitott a kölcsönösen előnyös együttműködésekre, akár a gázkereskedelemről vagy -tárolásról, akár újabb vezetékek építéséről legyen szó. Ha pedig az MVM megvásárolja az E.On itteni gázüzletágát, akkor a Déli Áramlattal összefüggő hosszú távú együttműködés mellett a gázbeszerzési szerződés meghosszabbításában is a Gazprom partnerévé válik - mindkét projekt 20-25 évre szól.