Csak euróban számolva javult a külkermérleg

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál gyengébben alakult a külkereskedelmi mérleg többlete tavaly novemberben. Az első tizenegy havi mérleg még így is jobb a 2011-esnél.
Vágólapra másolva!

Az első becslés szerint 2012 novemberében a kivitel értéke 2065 milliárd forintot (7,3 milliárd eurót), a behozatalé 1865 milliárd forintot (6,6 milliárd eurót) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete 21 milliárd forinttal lett kisebb az előző év azonos időszakához képest. A többlet ugyanakkor euróban kifejezve 10 millióval nőtt, amit az árfolyamváltozás okozott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A január-novemberi időszakban az export értéke 21 641 milliárd forint, a behozatalé 19 681 milliárd forint volt. A külkereskedelmi mérleg 1959 milliárdos többlete 71 milliárd forintos javulás a 2011. január-novemberihez viszonyítva.

A várakozásoktól elmarad a külkereskedelemben novemberi többlete, ami részben a kiábrándító ipari adatoknak köszönhető - írta gyorselemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az év hátralevő részében a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete kissé javulhat az év végéig - tette hozzá.