Megugrott egy év alatt az infláció

Vágólapra másolva!
A pénzromlás üteme 1,8 százalékponttal volt magasabb tavaly, mint 2011-ben. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk az 5,7 százalékos átlagnál jobban drágultak, a tartós fogyasztási cikkek ára viszont csökkent.
Vágólapra másolva!

Decemberben a fogyasztói árak 5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. 2012-ben így átlagosan 5,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 7 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (26,1%), a sertészsiradék (16,0%), a liszt (14,8%), az étolaj (13,7%), az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (12,9%) és a szalámi, szárazkolbász, sonka (12,8%) ára.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A háztartási energia átlag alatti, 4,7 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 13,3 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében is átlag alatti, 4,5 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1 százalékkal, a csatornadíj 5,2 százalékkal, a vízdíj 5 százalékkal drágult. Átlag alatt drágultak a ruházkodási cikkek (1,4%). A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2011 decemberében.

Az 5 százalékos decemberi éves pénzromlási ütem csökkenést jelent az előző havi 5,2 százalékhoz képest. Ezt részben az élelmiszerárak emelkedésének enyhülése, részben a dohánytermékek, alkoholok vártnál kisebb árnövekedése okozta - írta az adatról Suppan gergely, a Takarékbank elemzője.

Tavaly novemberhez viszonyítva, tehát egy hónap alatt a fogyasztói árak összességükben nem változtak. Kisebb árnövekedés következett be, például a tojás (1,6%), a párizsi, a kolbász (1,3%) és a sertészsiradék (1,2%) esetében. Árcsökkenés volt viszont a csokoládé, kakaó (2,7%), a liszt (2%) és a kávé (1,4%) esetében.

2012-ben a fogyasztói árak átlagosan 5,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. Legutóbb 2008-ban volt ilyen magas (akkor 6,1 százalékos) a pénzromlás üteme, 2011-ben pedig csak 3,9 százalékkal értéktelenedett a pénzünk. Tavaly a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, 12,7 százalékkal. Átlag felett növekedett továbbá a háztartási energia (6,2%) és az élelmiszerek ára (5,9%) is.

Az átlagnál kisebb mértékű áremelkedés következett be a szolgáltatások (4,2%) és a ruházkodási cikkek (2,6%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2%-kal kellett kevesebbet fizetni az előző évhez képest.